lauantai 30.5.2020 Pasi

Parasta paikallista

Torreviejassa rannat ja kadut ovat autioita

Mira Koponen muutti Espanjaan elokuussa ja hän tekee suomalaisille toimeksiantajille puhelimitse ja verkossa tapahtuvaa myyntityötä ja asiakaspalvelua. Työhön koronaepidemia ei juurikaan vaikuttanut.
– Vaihto kotikonttoriin tapahtui helposti, koska työvälineet kulkevat mukana ja työ ei ole paikkaan sidottua. Samaa työtä voi tehdä Espanjassa, tai omalla mökkilaiturilla istuen Suomessa, toteaa Mira.
Ensimmäinen hätätila Espanjassa julistettiin lauantaina 14. maaliskuuta, ja ulkonaliikkumiskielto astui voimaan.
– Suurin osa meidän yrityksen työntekijöistä aloitti seuraavana maanantaina etätyöt kotona. Ensimmäiset kaksi viikkoa oli suositus etätöistä, mutta 30. maaliskuuta tuli määräys, että kaikki työpaikat on suljettava. Vain ruokakaupat, apteekit ja sairaalat ovat auki, sekä rajoitetusti huoltoasemat ja muut niin sanotut välttämättömät palvelut.

Ensimmäisessä vaiheessa kaikki yleisötapahtumat ja esimerkiksi rannoilla liikkuminen oli kiellettyä. Ravintolat suljettiin. Ulkona sai liikkua vain perustellusta syystä, kuten töihin tai ruokakauppaan. Autossa sai olla vain yksi henkilö kerrallaan.
Pian rajoitukset tiukentuivat, ja muun muassa kauppojen oville tuli vartijat, jotka antoivat asiakkaille käsidesiä ja suojakäsineet.  Ihmiset alkoivat käyttää maskeja, jotka loppuivat äkkiä kaupoista.
– Koiria saa ulkoiluttaa pikaisesti, mutta vain koiran passiin merkitty omistaja. Ulos mennessä pitää olla kaikki viralliset dokumentit mukana; passi, NIE (työlupa), espanjalainen sosiaaliturvanumero, työsopimus, vuokrasopimus ja lupa etätyöhön, kertoo Mira
Espanjalaiset ovat Miran näkemyksen mukaan hyvin kuningasta ja viranomaisia kunnioittavaa kansaa, joten paikalliset ottivat määräykset tosissaan. Silloin maassa olevilla turisteilla tuntui olevan vaikeampaa sisäistää rajoitukset, ja heitä sakotettiin runsaalla kädellä. Esimerkiksi ”huvikseen” pyöräilevä turisti sai 1 000 euron sakon. Yhteisön uima-altaaseen menevälle turistille napsahti 2 000 euron sakko.
– Onneksi minulla on iso talo ja piha, ja kolme koiraa! On perusteltu syy päästä käväisemään puistossa. Ja omalla pihalla voi ulkoilla, ottaa aurinkoa tai vaikka grillata.

Välittömästi ulkonaliikkumiskiellon tullessa voimaan poliiseja alkoi näkyä enemmän.

Lue koko juttu torstain 9. huhtikuuta lehdestä.

Jätä kommentti

*