Karttulaan Pörönmäen alueelle haastava frisbeegolfrata – Laji on vahvassa nousussa

Kymmenkunta talkoolaista huhki toukokuisena lauantaina Karttulassa Pörönmäen maastossa ja raivasi metsään täysimittaista 18 korin kilpatasoista frisbeegolfrataa. Työ oli lähinnä lepikon poistamista 2,5 kilometriä pitkän radan alueelta. Heittoalustojen rungot ovat jo valmiina. Viimeiseksi asennetaan korit.

Rakentamisesta vastaavan Karttulan Tennisseuran frisbeegolf-jaoston vetäjä Juha Heiskanen kertoi, että rakenteilla on haastava rata, joka tulee olemaan ilmaiseksi avoinna kaikille lajin harrastajille. Se tulee täydentämään Kuopion ja sen naapurikuntien ratatarjontaa. Tähtäimessä on rata, jossa voidaan järjestää jopa SM-tason kisoja.

Radan rakentaminen vaatii kuluvan kesän aikana paljon talkootunteja. Valmista pitäisi olla syksyllä, jolloin pidetään avajaiset. Varsinainen toiminta käynnistyy vuoden kuluttua keväällä.

Syksyllä on tarkoitus järjestää mahdollisuus lajiin tutustumiseen entisen Karttulanlahden koulun alueella. Jatkossa siellä järjestetään heitto-opetusta, sääntöihin ja rataetikettiin tutustumista.

Rata tulee Kuopion kaupungin maastoon, ja rakentamiseen on saatu lupa kaupungilta. Tennisseura vuokraa rata-alueen kaupungilta ilman vuokraa.

Karttulan Tennisseuran puheenjohtaja Veikko Karttusen mukaan rakentamisen kustannusarvio on 25 000 euroa. Radan on suunnitellut Prodigyn Mikko Wikman. Hän on merkinnyt maastoon väylät ja poistettavat puut.

Heittää saa vasta, kun väylä on vapaa.

Suomessa on menossa frisbeegolfbuumi. Karttulalaiset lajin harrastajat on suunnanneet pelimatkansa lähialueiden kentille, muun muassa Kuopioon. Jatkossa on mahdollisuus harjoitella oman kylän AA1-luokan radalla, jonka väylien keskimitta on 120 metriä. Korkeuseroja on jonkin verran.

Viime vuonna 40 vuotta täyttänyt Karttulan Tennisseura on Karttusen mukaan ennakkoluulottomasti ottanut ohjelmaansa uusia lajeja. 1990-luvulla kaukalopallo oli suosittu ja siinä tuli menestystä SM-tasoa myöten. Nyt seura on tarttunut frisbeegolf-innostukseen ja haluaa olla mahdollistamassa sen harrastamista

– Heittäminen ja kun näkee, miten kiekko lentää, lajia harrastava Heiskanen kuvaili, mikä lajissa viehättää.

Kyse on hänen mukaansa tekniikkalajista, ei voimalajista. Siitä pääsee nauttimaan, kun oppii oikean heittotekniikan ja oppii tuntemaan omat kiekkonsa.

Aloittelijan ei kannata hankkia heti alkuun kaikkein vaativimpia kiekkoja. Jos ottaa vääränlaisen kiekon alkuun, ja se ei lennä, innostus lopahtaa.

– Jos lajiin haluaa tutustua, ottaa meihin yhteyttä, Heiskanen opastaa ja toteaa, että samoilla säännöillä pelataan kuin pallogolfissakin. Väylällä edetessä on muistettava turvallisuus eli heittää saa vasta, kun väylä on vapaa.

– Uskon, että rata tulee olemaan kovassa käytössä, Karttunen ennakoi tulevaa.

Rata täydentää Karttulan liikuntapaikkatarjontaa.

Rata lähtee Karttulanlahden vanhan koulualueen vierestä. Avausväylä kulkee vanhaa voimalinjaa pitkin Vapaakirkon ohitse. Radasta tehdään haastava, jotta sen käyttöikä saadaan mahdollisimman pitkäksi. Peli ja pelaajat kehittyvät, ja he hakevat koko ajan haastavampia ratoja.

Sen jälkeen, kun raivaustyöt on tehty, korit ja tiit asennettu, alkaa väylien hienosäätö. Roskakoreja tulee väylille, jotta rata pysyy siistinä.

Tulevaisuudessa on suunnitelmissa pitää viikkokisoja. Vanhan koulun tontille tulee rakennelmia, jotka mahdollistavat lajiin tutustumisen myös perheen pienimmille sekä liikuntarajoitteisille. Laji soveltuu Heiskasen mukaan kaikenikäisille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat