Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omin käsin tehty Pupusto – Vatupassi menetti virkansa, kun Joni Siikavirta alkoi rakentaa ihan omalla luovalla tyylillä

Kun Joni Siikavirta kävi ensimmäisen kerran kesämökkitontillaan Rautalammin Sulasalmen sillan tuntumassa, hän tiesi heti, että tässä se on, hänen sielunmaisemansa. Silmien eteen avautui muistikuva Björn Landströmin kuvittamasta Tove Janssonin novellista Kevätlaulu, jossa Nuuskamuikkunen on piirretty koivumetsän keskelle.

– Minua on aina kiehtonut historia, tarinat ja ihmiset niiden takana, Siikavirta taustoittaa.

– Näillä kulmilla on ollut asutusta 1500–1600-luvuilta lähtien. Tukkijätkät ovat uittaneet rannoilla tukkeja ja majoittuneet tukkikämpässä. Tällä tontilla on myös sijainnut yhdeksänlapsisen perheen pirtti ja navetta.

Karttulasta hankitut vanhat riihen hirret saivat uuden elämän, kun Siikavirta alkoi rakentaa Pupustoksi nimeämäänsä kesämökkiä, jossa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä.

Vatupassi sai jäädä, kun hän huomasi, että vapaalla tyylillä luovasti rakennettu miellyttää paremmin silmää.

– Itse tekeminen tuottaa minulle suurta mielihyvää. Rakentaminen on hyvää vastapainoa työlleni, jossa minun pitää olla äärimmäisen tarkka, potilasvahinkoasioihin erikoistunut, lakimiehenä työskentelevä Siikavirta mainitsee.

Minua on aina kiehtonut historia, tarinat ja ihmiset niiden takana.

Myös tontilla sijaitsevat muut rakennukset, kuten sauna nimeltä Köhästö ja tyttärelle tehty aittarakennus, Töpöstö, ovat Siikavirran käsialaa.

Helsingin Kulosaaresta Joni, Maria ja Kaisla Siikavirta hurauttavat noin neljässä tunnissa mökille museoajoneuvolla, joita Joni Siikavirralla on yhteensä yhdeksän.

– Valitsin tällä kertaa uusimman ja varmimman, vuoden 1984 vuosimallin BMW:n, Joni Siikavirta kertoo.

Rautalammin-mökillä perhe viettää aikaa eniten keväällä ja syksyllä. Parhaimmillaan mökkipäiviä on kertynyt 50 vuoden aikana.

– Keskikesällä veneilemme entisöimällämme paatilla Turengissa Vanajavedellä. Kakkosasuntomme sijaitsee Ruotsinpyhtäällä historiallisessa ruukissa.

Pupusto pihapiireineen on meille turvapaikka ja rauhan tyyssija.

Siikavirta haaveilee rakentavansa näkötornin mökin takana sijaitsevan kallion laelle, mistä on hienot näkymät Myhinjärvelle.

– Pupusto pihapiireineen on meille turvapaikka ja rauhan tyyssija. Ihmisellä pitää olla jokin kiintopiste maailmassa, jossa voi tapahtua vaikka minkälaisia myllerryksiä, hän luonnehtii.