Museokauppaan voi lahjoittaa talonpoikaistavaroita, tuotto menee Riuttalan rakennusten pärekattojen uusimiseen

Riuttalan talonpoikaismuseon toimintaa voi tukea lahjoittamalla vanhoja talonpoikaistavaroita museokauppaan myytäviksi.

– Ei kirpputoritavaraa, mutta vanhoja tekstiilejä ja käyttöesineitä, mitkä sopivat Riuttalan aikakauteen. Räsymattoja, pitsilakanoita ja -tyynyliinoja ja merkattuja pöytäliinoja otetaan mielellään vastaan. Myös pienehköjä puu-, rauta-, tuohi-, päre- ja kuparitöitä eli vanhoja käyttöesineitä, talkoolainen Ulla Maija Ritanen luettelee.

Viime kesänä ja syksynä pidetyiltä kirpputoreilta jäi vanhaa Riuttalan ajan mukaista tavaraa myytäväksi museokauppaan, mutta lahjoituksia otetaan vastaan.

– Aiemmin museokaupassa on myyty lähinnä matkamuistoja ja paikallisia tuotteita, mutta nyt myös lahjoituksina saatua vanhaa talonpoikaistavaraa. Ne eivät ole museon esineistöä, Ritanen painottaa.

Viime vuonna kirpputoreilla, vastanmyynnillä ja muulla varainkeruulla saatiin kasaan reilu 5 000 euroa Riuttalan hyväksi.

Heinäkuun kirpputorilla oli 500 kävijää ja syyskuussa 300. Tapahtumat järjestettiin Hermanni-talolla koronaturvallisesti porrastamalla sisäänpääsy ilmaisin pääsylipuin.

Ei kirpputoritavaraa.

Riuttalan talonpoikaismuseon ylläpidon vaikeus on Ritasen mukaan ongelma. Riuttalaan kuuluu yli 20 rakennusta ja lähes kaikissa on pärekatot.

– Varainkeruuta tarvitaan omarahoitusosuuden tueksi. Osa pärekatoista on jo uusittu, mutta osa ei. Korjaaminen etenee hitaasti ja lahoamisprosessi etenee nopeammin, Ulla Maija Ritanen toteaa.

– Pärekatot vuotavat jo nyt, mutta jos ne vuotavat seinien kohdalta, koko rakennus lahoaa eikä kohta ole Riuttalaa mitä suojella.

– Pärekattojen uusimiseen on haettu ja saatu Euroopan Unionin Maaseudun kehittämisrahastosta avustusta kymmeniä tuhansia euroja. Avustus tulee Ely-keskuksen kautta jälkikäteen kuitteja vastaan. Kaupunki antaa pärepuut, ja Riuttalassa on iso pärehöylä. Työhön on palkattu ammattilaisia.

Avustus on 75 prosenttia ja loput 25 prosenttia on omavastuuta.

– Kuopion kaupungilta on saatu rahoitusta omavastuuosuuteen, mutta varainhankintaa tarvitaan lisäksi. Varainhankinnalla tuotetaan myös tapahtumia eli se on myös toimintaa, Ritanen huomauttaa.

Kuopiolainen, Syvänniemellä mökkeilevä Ulla Maija Ritanen on toiminut talkoolaisena Riuttalan talonpoikaismuseon toiminnassa eläkkeelle jääntinsä jälkeen vuodesta 2014 lähtien. Kotiseutuasiat kiinnostavat häntä.

Hän muun muassa siivoaa Riuttalassa, säilöö Riuttalan puutarhatuotteita, suunnittelee ohjelmaa ja jakaa museon toimintaan liittyviä mainoksia.

– Riuttalaan saa ilmoittautua talkoolaiseksi. Talkoolaiset voivat valita, mitä haluavat tehdä eikä talkootyöhön tarvita ammattiosaamista, Ritanen kannustaa.

Myyjäisiin ja museokauppaan tehdään muun muassa sesongin mukaisia tuotteita kuten uutuutena voikukkasiirappia ja jatkossa hilloja ja omenasosetta.

Joulumyyjäiset järjestetään Kauneimmat joululaulut -tilaisuuden yhteyteen, jos koronatilanne sallii yhteislaulun.

Kesällä Riuttalan talonpoikaismuseo on auki lauantaisin 12. kesäkuuta alkaen, jolloin on myös ensimmäinen tapahtuma Vanhat koululaulut Pohjois-Savon pelimannien johdolla ja sitä ennen on kouluruokailu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä