Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylällä on mukavasti elämää ja omaa rauhaa

Mariella Kela ja Saku Jetsonen arvostavat maalla asumista.

He ostivat talon Suonenjoelta Lempyyn kylältä syyskuussa 2018.

– Kävimme ensin katsomassa Leppävirran puolella Kotalahdessa yhtä taloa, mutta se ei napannut. Sitten etsimme karttahausta myytäviä kohteita läheltä, sillä toiveena oli löytää talo Leppävirran suunnalta. Talo löytyi Lempyyltä ja ihastuimme siihen, Saku kertoo.

Mariella käy kampaamotöissä Matkuksessa Kuopiossa ja Sakun työkohteet vaihtelevat, sillä hän on metsäkoneenkuljettaja.

– Varkauden alueella olisi ollut paljon taloja tarjolla, mutta Mariellan työmatka olisi ollut sitten hankalampi. Lempyyltä on näppärät kulkuyhteydet talvellakin, kun on hyvät tiet, Saku sanoo.

– Kylällä on mukavasti elämää ja porukkaa ”hajautettuna” eli löytyy omaa rauhaa ja koirakin pystyy olemaan irtaallaan pihassa, Saku jatkaa.

Onhan näitä projekteja.

Saku ja Mariella ovat tutustuneet kyläläisiin muun muassa sähly- ja koiraharrastuksen kautta. Kesällä koulun kentällä voisi pelata pesäpalloa, mutta Sakun vuorotyö vähän haittaa harrastuksiin osallistumista.

– Koulunrannassa on ollut juhannuksena kokonpolttoa ja pientä ohjelmaa. Viime kesänä kylälle saatiin uusi laituri koulunrantaan. Siellä on mukava käydä uimassa, Mariella kertoo.

Molemmat lähtivät syksyllä mukaan Suonenjoen reserviläistoimintaan. Saku on päässyt aloittamaan ampumaharrastusta uudestaan tauon jälkeen, ja Mariellakin innostui ampumaharrastuksesta Sakun mukana.

He käyvät ampumaharjoituksissa Onkilammen ampumaradalla.

– Ammunnassa pitää olla tarkka ja keskittyä tekemiseen ja unohtaa kaikki muu sillä hetkellä, Mariella tuumii.

– Olen kuullut, että Suonenjoella on myös hyvä ja monipuolinen haulikkorata. En ole käynyt siellä vielä koeampumassa, mutta aion mennä. Jos saisi Mariellankin mukaan, Saku sanoo.

Mariella on kotoisin Kuopiosta Kurkimäestä ja Saku Vehmersalmelta Puutosmäestä.

– Puhuimme, että olisi kiva, jos kylällä olisi kyläkoulu, mutta ei se ratkaiseva tekijä ollut meidän muutossamme, sillä meillä ei ole vielä lapsia, Mariella sanoo.

Molemmilla on myönteiset kokemukset kyläkouluista omilta kouluajoiltaan.

Saku kävi Puutosmäen ala-asteella eskarin, ykkösen ja kakkosen. Koulu oli 800 metrin päässä kotoa. Sen jälkeen koulu lakkautettiin ja piti lähteä Vehmersalmelle yhtenäiskouluun. Linja-automatkaa tuli suuntaansa 24 kilometriä.

Myös Mariellalla koulu oli lähellä Kurkimäessä noin 500 metrin päässä kotoa.

– Lempyyn kylällä on löytynyt hyvää kapinahenkeä koulun puolesta, niin itsekin on kyläkoulun puolella, ettei sitä hävitettäisi Lempyyltä, Saku sanoo.

Vajaan vuoden sisällä useampi lapsiperhe on muuttanut Lempyylle asumaan.

– Koululla ei ole varsinaisia sisäliikuntatiloja, vaan ne on kylätalolla. Jos saisi uuden koulurakennuksen, siihen voisi sisällyttää liikuntatilatkin, Mariella miettii.

– Kaikenlaisia haaveita uusista koulutiloista on, mutta saa nähdä, miten käy, Saku toteaa.

Omaa taloa on mukava laittaa mieleisekseen.

– Tänä kesänä on tarkoitus tehdä piharemppaa ja vessaan pintaremonttia. Onhan näitä projekteja, Mariella naurahtaa.

Uutena harrastuksena on kesäkukkien kasvatus itse.

– Sanotaan, että se on mennyt hyvin ja huonosti. Punaiset auringonkukat eivät ottaneet tulta alleen. 18 taimesta kuusi on enää hengissä. Laitoimme sitten uusia kasvamaan. Sinisievikki on myös ollut konstikas. Osa taimista on kuollut ja osa voi oikein hyvin, Mariella kuvaa.

Nuorenparin yhteisiä harrastuksia ovat myös metsästys ja labradorinnoutaja Pikin kouluttaminen noutotehtävään. Talvella he käyvät laskettelemassa ja moottorikelkkailemassa.