Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläinten vanhainkodissa nautitaan elämästä, eläinten kouluttaminen tekee arjesta helpompaa

– Parasta eläinkotityössä on, kun pystyy saamaan eläimen luottamuksen ja näkee eläimessä muutoksen myös koulutuksen kautta. Elämä muuttuu helpommaksi. On myös kivaa, että pystyy auttamaan ihmisiä, eläintenkouluttaja Jenna Oranen painottaa.

Hän perusti Rautalammille tammikuussa 2017 yhdistyksen Kaurisniemen eläinkoti ry.

Eläinkoti on eläinten vanhainkoti. Eläimistä valtaosa on tullut tilalle yhdistyksen kautta.

Vanhainkodissa asuu iäkkäitä kanoja, kukkoja, kissoja, koiria, kaneja, lampaita ja hevosia. Hevoset tulivat eläinkodin asukkaiksi vuosi sitten.

– Alusta saakka on ollut ajatuksena suuntautua hevosten kuntoutukseen, ja se on nyt ollut pääjuttu. Hevoset ovat 18- ja 21-vuotiaat ratsastuskoulusta eläköityneet Sami ja Sangria, Oranen kertoo.

Eläinten hyvinvointi on ykkösasia.

Toiminimen Jenna Oranen otti käyttöön tänä keväänä. Hän alkaa tehdä verkkokursseja.

Viime kesänä oli jo ensimmäinen kanakurssi Facebookin kautta. Niitä on ollut sekä alkeis- että jatkokurssi. Ne ovat olleet varainkeruuna yhdistykselle.

Kesän aikana kurssit siirtyvät toiminimelle ja Oranen muokkaa niiden sisältöä ja ne siirtyvät verkkokauppaan hankittaviksi.

Kesäkuussa on ensimmäinen kurssi paikan päällä kanojen hoidosta, mutta kesällä on tulossa myös kanankoulutusverkkokurssi. Kurssit on suunnattu kotikanaloille.

– Kanaa opetetaan nokkaisemaan tietyn väristä lappua, josta sitä palkitaan ruualla. Tämä on kanalle kivaa virikettä esimerkiksi talvella, kun joutuu olemaan paljon sisällä. Kana on nopea eleissään, ja kouluttajan on oltava ajoituksen kanssa täsmällinen, muuten kanalla loppuu mielenkiinto ja se häipyy paikalta. Kouluttaja pystyy hiomaan siinä omia taitojaan hyvin, Oranen mainitsee.

Tänä kesänä on myös lampaankoulutuksesta verkkokurssi. Siihen kuuluu lampaanhoitoa ja koulutusta.

– Ihmisiä koulutetaan kouluttamaan lampaita. Lampaiden hoitoon kuuluu kaksi kertaa vuodessa kerintä ja sorkkien hoito. Sorkkien leikkuun pystyy lampaille kouluttamaan, miten nostetaan jalka nätisti ja pidetään jalka niin, että sorkkaa on helppo leikata. Myös kerintään totuttelua ja pannan laittoa voi opettaa, Jenna Oranen kertoo.

Oranen kuljettaa lampaat tallista tarhaan niin, että oinaalla on panta ja riimunaru ja loput lampaat kulkevat perässä. Oinas on lauman johtaja. Lampaille voi opettaa myös taluttelua ja muita perusarkea helpottavia asioita.

– Osa lampaista on ollut aika haastavia. Yksi ei antanut koskea ollenkaan, ja meni kaksi viikkoa, että saatiin riimu pois päästä. On pitänyt lähteä ihan alkutekijöistä ja kasvattaa luottamusta pikkuhiljaa. Täytyy muokata lampaan ajatuksia positiivisempaan suuntaan, että näin kuuluu tehdä ja siitä seuraa jotain hyvää kuten esimerkiksi leivänpalanen.

– Mitä enemmän niitä kouluttaa, hoitaminen muuttuu helpommaksi. Tänä keväänä kaikkien lampaiden sorkkien leikkaukseen meni vain 20 minuuttia, kun aiempina vuosina meni aikaa enemmän.

Peruskoulutustaidoilla moni lampaiden pitäjä pääsee helpommalla.

– Kurssien avulla saadaan apu eläinten koteihin ja ehkä ei tule pitovaikeuksia, kun ihmisillä on enemmän tietoa, Jenna Oranen sanoo.

Tilavierailuja voidaan järjestää tänä kesänä, koska aiemmin arat eläimet ovat muuttuneet nyt seurallisemmiksi.

– Eläinten hyvinvointi on ykkösasia. Vierailijat eivät mene sen edelle. Niin kauan kun vierailuista on eläimille iloa ja ne nauttivat rapsutuksista, vierailijoita otetaan ryhminä vastaan. Vierailusta maksettava korvaus menee eläinten ruokiin ja kuivikkeisiin.

Kotieläinpihatoimintaa ei eläinkodissa ole.

– Eläimiä ei oteta juurikaan enempää, sillä kädet ovat täynnä töitä. Keskityn enemmän toimintapuoleen. Vain kanoja pystyy ottamaan lisää.

Toiminta on pyörinyt pitkälti huutokaupoilla, mitä on pidetty Facebookissa. Vapaaehtoisten lahjoittamia käsityötuotteita ja lahjoitustavaraa huutokaupataan ja tuotto menee eläinkodin toimintaan.

Jenna Oranen tarjoaa myös hevoskoulutusta, eli hän voi käydä lähitalleilla kouluttamassa hevosia, esimerkiksi hevosten juoksutusta liinassa ja maastaratsastusta.