sunnuntai 20.7.2019 Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta

Parasta paikallista

Rautalammin Liimattalansalmen vihreän veden aiheuttajaksi varmistui sinilevä

Torstaina iltapäivällä saadun laboratoriotuloksen perusteella Liimattalansalmen samennuksen aiheuttajaksi varmistui pienisoluinen, kaasurakkulaton syanobakteeri eli sinilevä. Tarkempi laji jäi epävarmaksi, joten näyte on lähetetty vielä Suomen ympäristökeskukseen tutkittavaksi.
– Näköjään vuodet ovat sen verran yksilöllisiä, että minä olen ollut kunnassa töissä kahdeksisen vuotta ja ei ole ollut kertaakaan näin paha tilanne Liimattalansalmessa. Tämä on yllättävän paha, kertoo Rautalammin kunnan tekninen johtaja Antti Tuppura.

Ainakaan toistaiseksi Rautalammin kunnan yleisiä uimarantoja ei suljeta, sillä virtaukset Liimattalansalmesta ovat niin vähäisiä ja Tyyrinvirran isot virtaamat laimentavat vettä merkittävästi. Tilannetta tarkkaillaan kuitenkin jatkuvasti.

Mikäli sinilevää on vedessä selvästi havaittavissa, ei vettä tulisi käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia tai kotieläimiä. Altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Vaikka tänä kesänä on satanut reippaasti, ovat vedenpinnat olleet alhaisemmalla tasolla Rautalammilla, sillä kevään lumien sulamisvedet menivät nopeasti ohi. Tämä lisää sinilevän riskiä jo muutenkin matalassa Liimattalansalmessa.

Kelien kylmeneminen ja saapuvat syystuulet voivat hajottaa levälautat nopeastikin. Lisäksi ainakin tulevaisuudessa tilannetta tulee korjaamaan Tuppuran edeltäjän, Tuure Savolaisen hakema ja Ely-keskuksen myöntämä kunnostus- ja kalastusapuraha, jonka turvin Liimattalansalmeen laskevaa Rautalampi-järveä ruvetaan nuottaamaan ja siitä kalastetaan pois roskakaloja, eli särkeä ja lahnaa. Tuppura uskoo, että kunnostustyöt alkavat syyskuun puolella nuottauksella ja tämä tulee vähentämään myös Liimattalansalmen ravinnekuormitusta. Hitaana apuna ovat myös syyskuussa alkavat viemärityöt Rautalampi-järven ympärillä, joissa ruvetaan liittämään alueen yksittäisiä kiinteistöjä järveä kiertävään siirtoviemärin runkolinjaan.

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyytää paikallisia asukkaita kirjaamaan havaintojaan Liimattalansalmen levätilanteen kehittymisestä JärviWikiin: http://www.jarviwiki.fi/wiki/Pohjois-Savon_elinkeino-,_liikenne-_ja_ymp%C3%A4rist%C3%B6keskus/Lev%C3%A4tilanne

Jätä kommentti

*