Suomessa 1965 tai sen jälkeen syntyneiden eläkeikä sidotaan elinajan odotteeseen. Kävinpä huvikseni pitkästä aikaa katsomassa, minkä ikäiseksi asti minun pitäisi nykytiedolla juosta oravanpyörässä.
Tällä hetkellä näyttäisi, että pääsisin nauttimaan leppoisista eläkepäivistä 67 vuoden ja 9 kuukauden iässä. Elinajanodotteen mukainen eläkeaikani olisi 22 vuotta ja 8 kuukautta.
Aika huikeaa! Muistelen joskus vuosia sitten katsoneeni vastaavaa laskuria, ja siinä olisin päässyt eläkkeelle vasta seitenkymppisenä. Näin jos mennään, olen vielä ikinuori kuuskymppinen siirtyessäni vapaarouvaksi. Ehtii vielä hyvin riekkua Helsingin mummotunnelissa. Ihan mahtavaa!
Sitten kavala varjo laskeutui riemuni ylle. Tajusin, että tilannehan ehtii tulevien vajaan 35 vuoden aikana muuttua monta kertaa. Koska työ ei tekemällä lopu, ei ole lainkaan mahdotonta, että eläkeikäni on reilusti päälle 70 vuotta.
Tämä kauhuskenaario toi päähäni lopulta hulvattoman mielikuvan itsestäni tekemässä haastatteluja vanhana mummukkana. ”Inka Palokangas tässä, tuota, mistäs minä soitinkaan. Niin, täältä lehdestä päivää!” Naureskelin ajatukselle, jossa rollaattorin kanssa kierrän tapahtumissa tekemässä galluppia ja napsin kuvia tutisevin käsin ja yritän pärjätä teknologian kanssa, jota silloin ohjataan varmaan silmien liikkeellä. Esihenkilöni huomauttaa, että Inka, seuraavassa kolumnissa ei sitten muistella vanhoja hyviä aikoja 2020-luvulta. Lopulta vaivun ikiuneen pää näppäimistöön tai kosketusnäyttöön kopsahtaen, loputtoman öäööööujkölfnlkandjknakldnlk-siansaksan ilmestyessä ruudulle.
Vaikka itselläni eläkkeellejäämisikä on vielä jossain määrin inhimillinen, väkisinkin tulee tunne, että nykyihmisen tehtävä on vain palvella koneistoa. Kun hän vihdoin saa luvan jäädä pois, onkin elämä niin ehtoopuolella, että kuolema korjaa ennen kuin ehtii hoivakotiin ja taas säästyy yhteiskunnan rahoja.
Ja joo, ei se yhteiskunta sillä tavalla pyöri, että kaikki vaan kotona maataan, eikä uusia lapsia synny. Ei se yhteiskunta kuitenkaan niinkään pyöri, että ihminen tapetaan työllä.
Eläkkeelle jäädään entistä vanhempina, mutta EKT:n erikoistutkija Ilari Ilmakunnas kommentoi MTV Uutisille tammikuussa, kuinka yli 60-vuotiaiden osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on kasvanut jo pidemmän aikaa ja kasvanut entisestään eläkeuudistuksen jälkeen.
Sattumaako? Ehkäpä, mutta epäilen kuitenkin.