Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Vähennä sekä säästä haistelemalla ja maistelemalla

Tällä viikolla vietetään jo kymmenettä kertaa valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikolla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Sen tarkoitus on herätellä meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja ruokahävikkiin. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata, vettä ja muita resursseja.

Jos oma ruokahävikin määrä ei muuten kiinnosta, luultavasti nyt tilanne on toinen. Tänä vuonna hävikkiviikkoa vietetään energiakriisin ja Ukrainan sodan keskellä. Monella on edessä hyvin ankea talvi laskujen osalta, ja ainoa vaihtoehto selvitä, on säästää kaikesta mistä pystyy. Valitettavasti myös koko ajan kallistuva ruoka on yksi näistä säästökohteista. Kun kaikesta joutuu muutenkin tinkaamaan, ei todennäköisesti ole vara heittää ruokaa turhaan roskiinkaan.

Hävikkiviikon sanoma on siis ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ruokahävikkiä syntyy useimmiten suunnittelemattomuudesta: Ruokaa ostetaan liikaa, ja se ehtii pilaantua tai siitä ettei tähteitä osata hyödyntää.

Ruokahävikin pienentämiseen on valtavasti hyviä vinkkejä, mutta itselleni merkittävimpiä on kotoa tullut oppi: Ylimääräinen pakkaseen sekä haistele ja maistele! Mikäli ruoassa ei ole selkeää viimeinen käyttöpäivä -merkintää, ja se ei haise tai maistu oudolta - on se todennäköisesti vielä täysin syötävää. Kuinka monta maitoa olisinkaan kaatanut turhaan viemäriin, jos luottaisin vain parasta ennen -päiväykseen enkä omaan nenääni tai kieleeni. Kun tuijotetaan vain pakkauspäivämääriä, monella roskiin lentää myös täysin syömäkelpoista evästä.

Pilaantunutta ruokaa ei tietenkään pidä syödä, ja viimeinen käyttöpäivä on viimeinen käyttöpäivä. Kokemuksesta voin kuitenkin kertoa, ettei terve henkilö kuole, vaikka joskus haukkaisikin homeista leipää tai joisi päiväyksen vuorokauden ylittänyttä maitoa. Luottamalla omiin aisteihin voi oikeasti säästää.