Pääkirjoitus 21.7.2022 | Kesätyö voi olla elämäsi mahdollisuus

Paikallislehti Sisä-Savossa käynnistyi kesän alussa uusi juttusarja, jossa haastatellaan alueen nuorien ajatuksia kesätyöpaikastaan. Sisä-Savossa nuorten kokemukset työpaikoista ovat ainakin tähän mennessä postiviisia ja he itsekin ovat saaneet työstään kiitosta. Näitä tarinoita on ollut ilo kertoa.

Nuorena on lupa kysyä, mokailla ja oppia. Ei haittaa vaikka ei heti tiedä kaikkea, kokeneemmat kyllä opastavat. On myös täysin normaalia, että nuorena työelämä ei välttämättä heti imaise mukaansa – eikä tarvitsekaan.

Kesätyö ei ole yhtään vähäarvoisempaa, kuin niin kutsuttu ”arkityö”. Ilman ”kesähessuja” olisi moni yritys pulassa ja siksi myös yritysten on osattava heitä arvostaa.

Siksi siihen, joskus melko lyhyeenkin aikaan, kannattaa aikaan suhtautua tietynlaisella vakavuudella ja kunnioituksella sekä hoitaa työ niin hyvin kuin kykenee. Työnantajat nimittäin yleensä muistavat työnsä hyvin hoitaneet tekijät, olipa ikää 16 tai 45 vuotta.

Kesätyöpaikassa voi myös saada tuntuman siitä, millaista työtä haluaisi isona tehdä ja huomata, missä on hyvä, tienatessaan samalla rahaa. Koulun penkillä huonommin pärjäävä saattaa loistaa kesätyössä.

Parhaimmillaan kesätyö voi olla itsetuntoa nostattava kokemus nuorelle, joka etsii itseään tai pohtii jatkokoulutustaan. Pärjäämisen ja arvostuksen kokemukset ovat tärkeitä meille kaikille ja niitä on tärkeä saada muualtakin kuin koulumaailmasta. Koskaan ei voi tietää, jos parin kuukauden ”kokeilu” onkin se loppuelämän juttu.

Kesä jatkuu ja lehdessä on yhä tilaa innostaville kesätyötarinoille. Jos haluat jakaa omasi tai työnantajana kehua omia kesäesojasi päästämällä heidät ääneen, niin ota rohkeasti yhteyttä toimitukseen.

Tsemppiä kaikille ”kesähessuille” vielä loppurutistukseen ja kivoja työpäiviä!