Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Seksuaalinen häirintä ei ole uhrin syy

Keskustelu seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta on viime aikoina valtakunnallisesti käynyt kuumana. Kokoomuspoliitikon häirintäkohu, Vihreiden kansanedustajasta otetut valokuvat ja pääministerimme kuvaaminen ovat osa seksuaalisen häirinnän kulttuuria, jossa naiseen suhtaudutaan ensisijaisesti ulkonäkönsä ja sukupuolensa kautta. Seksuaalinen ahdistelu liittyy valtaan: toisia ahdisteleva antaa olettaa, että hänellä on oikeus ja valta kommentoida toista ihmistä seksualisoivalla tavalla. Tällöin hän tulee alentaneeksi toisen seksuaaliseksi objektiksi tasa-arvoisen ja osaavan vertaisen sijaan.

Seksuaalinen ahdistelu liittyy valtaan: toisia ahdisteleva antaa olettaa, että hänellä on oikeus ja valta kommentoida toista ihmistä seksualisoivalla tavalla.

Arjen seksismi näkyy työelämässä hyvävelikerhoina, naisten pienempinä palkkoina ja uskottavuuden pienempänä määränä. Moni naisista joutuu työtehtäviensä ohessa sietämään ulkonäkönsä kommentointia, tytöttelyä ja osaamisensa vähättelyä. Seksuaalissävytteiset kommentit eivät ole kehumista. Ne merkitsevät ihmisen tulemista nähdyksi ensisijaisesti kehonsa ja sukupuolensa kautta, vaikka työyhteisössä toivottava näkökulma olisi pätevyys ja osaaminen. Jatkuva ulkonäön kommentointi esineellistää ihmistä. Kehuja voi ja kannattaa antaa taitojen ja osaamisen perusteella.

Kesällä vaatteiden vähetessä moni joutuu kohtaamaan myös kadulla kulkiessaan katseita, huuteluita ja kommentteja. Keskustelu on viime aikoina ollut valitettavan paljon häirinnän uhreiksi joutuneiden vastuuttamisessa: siinä, miten naisen tulisi itse ymmärtää olla pukematta liian paljastavia vaatteita. Hellerajojen paukkuessa monelle on kuitenkin huomattavasti miellyttävämpää hieman keventää vaatetusta. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ei koskaan ole uhrin syy. Seksuaalista häirintää ei vältetä naisten kehojen peittämisellä, vaan häiritsemisen lopettamisella. Ihmisellä on oikeus kantaa kehoaan kuten haluaa. Naisen keho ei ole katsojan omaisuutta, vaikka se olisi kuinka vähissä vaatteissa. Seksuaalista ahdistelua ei tarvitse sietää. Työyhteisöissä tulisi olla nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle ja ahdistelun kokemuksiin tulisi suhtautua vakavasti.

Kunnioitetaan siis toinen toistemme itsemääräämisoikeutta kehoihimme ja jätämme seksuaalissävytteiset kommentit sanomatta, ellemme ole täysin varmoja siitä, että toinen haluaa niitä kuulla.