Passipaikka: ”Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan”

Kukka-Maaria Korhonen ja Hanne Korhonen haluavat auttaa vähävaraisia saamaan jouluntunnetta. Itselleen he saavat hyvän joulumielen! Anu Laitinen
Anu Laitinen

Anu Laitinen

Tuleva joulu on jo toinen laatuaan, kun koronavirus vaivaa maailmaa. Viime vuonna joulunviettoa saattoivat varjostaa erilaiset rajoitukset, sekä suuri huoli tulevan tai iäkkäämpien läheisten suhteen. Moni jätti jouluvierailut tai ulkomaanmatkat tekemättä ja joulua vietettiin vain lähimpien kesken.

Joukossamme elää paljon yksinäisiä, ikään, sukupuoleen tai varallisuuteen katsomatta. Monelle joulun pyhät voivat tuntua pitkiltä ja yksinäisyyttä korostavilta, koska joulua on markkinoitu iät ja ajat perhejuhlana.

Korona on tuonut osaltaan kokoontumisrajoituksia, koronapassin, tai jopa peruuttanut tilaisuuksia tai mahdollisuuksia viettää joulua edes niin, että näkisi tuttujaan eri joulun ajan tapahtumissa tai kirkossa.

On ollut ilo huomata, että positiivisiakin asioita on koronan myötä maailmaan ilmaantunut. Kaupallisuuden, materialismin sekä yltäkylläisyyden alta on herännyt myötätuntoisempi kansa. Usealla paikkakunnalla on huolehdittu siitä, että kaikilla on joulu. Suonenjoen Joulu Jokaiselle keräyksen kautta apua sai 150 taloutta. Keräys on osoitus suuresta joulumielestä niin järjestäjien kuin lahjoittajienkin toimesta.

Jouluna on lupa pysähtyä ja hiljentyä. Tämä olisi hyvä muistaa kaiken jouluisen kiireen ja häärimisen keskellä. Silloinkin, kun tortut uhkaavat tummua liikaa ja kinkkukaan ei oikein ole kypsä.

Yhtä kaikki, joulu on ihana juhla. Silloin perinteet nousevat mieliin ja moni haluaa kunnioittaa edesmenneiden sukupolvien traditioita. On kuusi koristeineen, joulupuuro mantelin kera sekä ylijännittyneet lapset odottamassa joulupukkia. Toisaalla joku nauttii kynttilän valossa hiljaisuudesta. Ohi kulkiessa joku huokaisee pimeässä loistavien jouluvalojen kauneutta.

On joulu ja olkoon ihmisillä hyvä tahto!

Monelle joulun pyhät voivat tuntua pitkiltä ja yksinäisyyttä korostavilta.

Kommentoi