Passipaikka Muista varmistaa näkyvyys liikenteessä

Eilisaamu muistutti talven tulosta. Elohopea oli painunut pakkasen puolelle ja yön kosteus oli tiivistynyt kuuraksi auton pintaan. Auton ikkunoita raapatessani mieleeni tuli, että talvirenkaat pitäisi muistaa vaihtaa. Ja muistaa siksi, että entisessä autossa alla olivat jo kitkat ja nykyisessä vielä kesärenkaat. Usva oli sakeaa kylmän yön jäljiltä. Päiväkään ei valkene enää niin nopeasti kuin viikko sitten. Säätiedotus toki lupasi jo lunta lappiin, mutta olin katsovinani, ettei täällä savossa vielä olisi suurta huolta. Tie ei vielä ollut liukas, vaan ei siihenkään liene kauaa.

Renkaiden pidon lisäksi on muistettava näkyvyys. Oma näkyvyys kannattaa huoilehtia kuntoon, olipa liikenteessä autolla, pyörällä tai kävellen. Vaikka sinä näet, sinua ei välttämättä nähdä. Heijastimet, valot sekä kirkkaammat värit huomataan helpommin, kuin tumma vaatetus ilman heijastimia. Haja-asutusalueilla luotetaan usein siihen, ettei autoja kulje, mutta joku päivä se yksikin auto voi olla liikaa. Se voi tulla juuri sinä päivänä, kun et malta nostaa katsettasi puhelimesta katsoaksesi, tuleeko autoja.

Autoissa kannattaa tarkistaa valojen toimivuus sekä se, että ne ylipäätään ovat päällä. Usein autojen valot ovat automatisoitu, mutta joissain malleissa ajettaessa päivävaloasetuksella saattaa päällä olevia valojen määrä olla niin minimaalinen, ettei auto erotu kunnolla hämärän aikaan. Oma lukunsa on usvaiset kelit.

Sumuvaloja ei autoihin ole turhaan laitettu. Tuona kylmänä lokakuisena aamuna olisi toivonut näkevänsä enemmän niitä käytössä.

Talven tulosta muistutti myös mansikkatiloilla tapahtuva harsojen levitys. Aamu-usvassa ahkeroitiin usealla pellolla. Punertavat pellot muuttuvat päivän aikana valkoisiksi. Onneksi ei sentään vielä lumesta.

Joku päivä se yksikin auto voi olla liikaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä