Hälytysajossa olleet poliisit olivat törmätä isoon hirveen pienellä maantiellä Pohjois-Savossa aiemmin syyskuussa.
Valvonta- ja hälytystoiminnan poliisipartio oli hälytetty kiireelliselle hälytystehtävälle Kuopiosta taajama-alueen ulkopuolelle. Kun he olivat matkalla paikalle, tielle juoksi hirvi.
Hirvi ehti juuri poliisiauton alta pois eikä kolaria tullut.
Poliisiauton nopeus oli läheltä piti -tilanteessa noin 100 kilometriä tunnissa. Kuljettaja olisi voinut hälytysajossa ajaa kovempaakin, mutta ei kapealla maantiellä tehnyt niin. Se koitui poliisien pelastukseksi.
– Jos kuljettaja olisi ajanut kovempaa, varmasti olisi kolissut. Hirvikolareissa usein ajonopeus ratkaisee, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista sanoo.
Itä-Suomen liikennepoliisi julkaisi poliisiauton kamerasta otetun videopätkän läheltä piti -tilanteesta maanantaina. Tarkoitus oli nostaa esille se, että hirvikolareiden riskiaika on alkanut.
Poliisit ajavat paljon ja osalla hälytystehtävistä myös nopeusrajoituksia kovempaa. Vain vähän aikaa sitten yksi Itä-Suomen poliisin poliisiautoista oli hirvikolarissa Pohjois-Karjalan puolella Kontiolahdella. Hirven sorkka osui poliisiautoon, johon tuli kolhuja. Vahingot jäivät pieniksi, vaikka siinäkin oli ainekset pahempaa tömäykseen.
Vilkkain riskiaika käynnissä
– Hirvien kiima-aika on aluillaan ja hirvenmetsästys alkaa kolmen viikon päästä. Nämä seikat ajavat hirviä liikkeelle, Pahkin sanoo.
Lisäksi illat ovat hämärtyneet niin, että hirviä liikkuu teiden lähellä ja ne ylittävät teitä ajankohtina, jolloin autoilijoitakin on vielä paljon liikkeellä.
– Hirvikolareita voi yrittää välttää vähentämällä nopeutta. Ainakaan ylinopeutta ei tule ajaa. Kaukovaloja kannattaa käyttää pimeällä mahdollisimman usein. Lisäksi tien vierustoja kannattaa seurata, Pahkin luettelee keinoja yrittää välttää hirvikolari.
Tien vierustoja kannattaa seurata ja nopeudet pitää kurissa etenkin hirvivaaravaroitusmerkkien alueella.
– Varoitusmerkit on laitettu juuri niille paikoille, joissa tilastojen mukaan on suurin riski hirvikolariin. Varoitukset ovat ihan oikeilla riskipaikoilla.
Hirvikolareiden riskialueita on Siilinjärvi-Kuopio-Leppävirta-alueella, mutta myös esimerkiksi Koillis-Savossa ja Karttulan suunnalla Sisä-Savossa.
Nykyiset autot ovat rakenteiltaan entistä turvallisempia kolaritilanteissa. Se on vähentänyt hirvikolareista aiheutuvia kuolonturmia ja vakavia loukkaantumisia.
Hirvikolareita sattuu kuitenkin edelleen paljon niin, että niistä aiheutuu ainakin aineellisia vahinkoja.
– Poliisille tulee meidän alueellamme näin syksyisin 3–10 eläintehtävää viikossa, kun mukana ovat tiealueelle tulevat tehtävät. Kaikki niistä eivät johdu hirvieläimistä, sillä mukana on joitakin pienempiäkin eläimiä.
Jos hirviä näkee tien vieressä tai tiellä, kannattaa hidastaa vauhtia ja tarvittaessa pysähtyä. Hirvet kannattaa väistää eläimen takapuolen puolelta, sillä ne usein ylittävän tien yhteen suuntaan eivätkä poukkoille edestakaisin.
Siihen kannattaa varautua, että jos hirviä menee tien yli yksi, toinen tai kolmaskin voi tulla vielä perässä.
Muuta liikennettä saa varoittaa esimerkiksi valoja välkyttämällä tai käyttämällä hetkellisesti hätävilkkuja päällä.