Asiasta ja vierestä: Valekarnevaalit kalastelevat tietojasi Facebookissa

Veera Järvenpää

Veera Järvenpää

Facebookin kanssa saa nykyisin olla todella tarkkana. Erilaisia huijaussivustoja ilmestyy näköpiiriin enemmän kuin paarmoja kuumana kesäpäivänä. Jopa teknologiaa tottuneesti käyttävän somettajankin on toisinaan vaikea erottaa huijareita kaiken informaatiotulvan keskellä, ja toisinaan sitä ei vain huomaa tarkastaa kaikkea.

Facebookiin on rantautunut ryminällä uusi ilmiö, jossa tutuista ja tunnetuista tapahtumista luodaan feikkiprofiileja ja -tapahtumia. Sivustot ovat kopioita alkuperäisestä tekstejä, linkkejä ja kuvia myöten. Vaikka huijaussivustojen motiivit eivät ole nopeasti selailtuina ilmeisiä, niitä tuskin luodaan Facebookiin turhaan. Todennäköisesti tekaistuilla sivuilla ja tapahtumilla kalastellaan paitsi käyttäjien tilitietoja tai salasanoja myös luottokorttitietoja.

Ilmiö on suuri, ja se ulottuu myös Sisä-Savoon. Kun Facebookissa lähtee etsimään tietoja tämän kesän Mansikkakarnevaaleista, törmää huijausten laajuuteen konkreettisesti.

Facebookista löytyy kaksi Mansikkakarnevaali-sivua, joista Suonenjoen Mansikkakarnevaalit on se aito ja alkuperäinen. Huijarin perässä on vuosiluku.

Tapahtumissa puhutaankin jo yli kuudestakymmenestä Suonenjoen Mansikkakarnevaaleista, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat huijausta.

Aidon pystyy erottamaan huijareista sillä, että tarkastaa tapahtuman järjestäjän. Jos järjestäjää ei löydy tai se on joku muu taho kuin Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, kyse on feikkitapahtumasta ja sen linkkejä klikkaileva saattaa pahimmassa tapauksessa altistua huijaukselle.

Helppoa huijarin tunnistus ei ole: Eräs huijaus Suonenjoen Mansikkakarnevaalit 2021 paljastuu tarkastamalla järjestäjä, joksi on ilmoitettu "Event In Finland". Huijaustapahtumaan kertoo osallistuvansa yli 120 käyttäjää ja kiinnostuneita on yli kaksituhatta.

Huijarit ovat saaneet klikkauksia melkein yhtä paljon kuin aito Suonenjoen Mansikkakarnevaalit 2021, josta kiinnostuneita on 2 500 käyttäjää.

Paniikkiin ei ole välitöntä syytä. Mitään suurta haittaa siitä tuskin syntyy, jos on klikkaillut itsensä vahingossa huijarin Facebook-tapahtumaan. Ongelmia sen sijaan tulee, jos painaa huijaussivuston linkkiä ja menee antamaan aukeavalle sivulle joko luvan Facebook-tietojen käyttämiseen, syöttää minkä tahansa tilin kuten sähköpostin salasanan tai antaa omat luottokorttitietonsa.

Jotta tällaista vahinkoa ei pääse tapahtumaan, kannattaa katsoa uusiksi, mihin tapahtumaan on ilmoittautunut ja onko järjestäjä luotettu ja tunnettu taho vai sivutiedot varastanut huijari.

Ainakin omia tuttuja löytyy noista huijaustapahtumista, mikä ei ole lainkaan ihme: onhan yli kaksituhatta ihmistä mennyt samaan lankaan.

Kommentoi