Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimatkin apuun Savon jättipalon sammuttamiseen – pelastuslaitoksen historian laajinta maastopaloa sammutettiin kaikin keinoin

Pohjois-Savon pelastuslaitos on saanut apua Puolustusvoimilta erittäin laajalle levinneen maastopalon sammuttamiseen Suonenjoella.

Palo on laajin maastopalo maakunnassa vuosikausiin ja ilmeisesti laajin pelastuslaitoksen historiassa.

Sammutustyöt paikalla jatkuvat ainakin vielä koko sunnuntain ajan.

Lauantaina iltapäivällä havaittu tulipalo levisi lähes 90 hehtaarin alalle Isonevan turvetuotantoalueella Suonenjoen koillisosissa. Maastopalo levisi turvekentän lisäksi myös metsään.

Paloa levitti erittäin tuulinen sää lauantaina päivällä. Sää oli toisaalta myös avuksi, kun lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tulleet sateet kastelivat maastoa ja auttoivat paloa olemaan leviämättä enempää metsässä. Sateet eivät kuitenkaan riittäneet sammuttamaan palavaa turvekenttää.

– Alkuvaiheessa lauantaina tuuli oli todella voimakas. Se levitti aukealla alueella paloa ja vaikeutti todella paljon sammutustöitä, palomestari Mikko Hynninen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Helikopterit auttoivat saamaan palon kärjen kiinni

Palomiehet saivat jo lauantai-iltana avuksi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterit, jotka pudottivat ilmasta sammutuspusseilla vettä paloon. Kopterit hakivat vettä sammutuspusseihin lähijärvestä.

Ensin palon pohjoiseen päin levinnyt kärki saatiin kuriin helikoptereiden avulla ja sitten palo saatiin rajattua muutenkin yön aikana.

Sunnuntaiaamuna avuksi tuli myös Puolustusvoimien virka-apuosasto Kainuun prikaatista auttamaan esimerkiksi sammutusletkujen siirroissa alueella.

– He ovat olleet todella aktiivista, nuorta porukkaa hyvällä asenteella auttamassa meitä, Hynninen kiitteli sunnuntaina.

Iso ponnistus pelastuslaitokselle

Paloa sammuttamassa oli kellon ympäri väkeä ennen kaikkea Pohjois-Savon pelastuslaitokselta. Väkeä ja kalustoa on ollut sammutustöissä Suonenjoen, Leppävirran, Rautalammin, Kuopion, Karttulan, Tervon, Nilsiän, Varkauden, Siilinjärven, Lapinlahden, Keiteleen ja Iisalmen paloasemilta sekä Peltosalmen ja Kuopion VPK:ista.

Koska työ on rankkaa, henkilöstöä on vaihdettu välillä uusiin.

Vaikka lauantai-iltana moni katsoi jalkapallon EM-kisoja, sekään ei haitannut pelastuslaitosta saamaan vapaalta lisäapua maastopalon sammutustöihin.

Sunnuntaina apuun saatiin myös miehistöä ja kalustoa Etelä-Savon ja Keski-Suomen pelastuslaitoksilta.

Etelä-Savon pelastuslaitokselta apuun tuli sammutusryhmä metsätyökoneen runkoon tehdyn sammutusmetsäkoneen kanssa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen väki oli Pieksämäeltä Jäppilästä ja Virtasalmelta sekä virka-apuosasto Mikkelin VPK:sta.

Lisäksi paloa sammuttamassa on ollut Neovan eli aiemmin Vapona tunnetun yrityksen henkilökuntaa. Turvetuotantoalue on yrityksen käytössä, ja sillä on sammutustöihin käytössä sammutusvaunuja, joilla turvealueella pystyy liikkumaan.

Palo alkoi ehkä työkoneen kipinästä

Isonevan palon epäillään saaneen alkunsa mahdollisesti jostain työkoneesta, sillä palo syttyi, kun alueella oli tuotanto käynnissä. Varmuutta syttymissyystä ei kuitenkaan ole.

Palon alkuvaiheessa turvatuotantoalueelta nousi yli sata metriä korkea savupilvi, joka nähtiin laajalla alueella Karttulasta Tervoon ja Pielavedelle asti.

Lentoseuran palolennolla ei siksi saatu tiedusteltua paloalueen kokoa, koska savupilvi esti näkymät paloalueelle.

– Savun tulo on merkittävästi laantunut, mutta savua tulee edelleen paloalueen pohjoispäästä ja se voi näkyä ja haista lähialueille, Hynninen sanoi sunnuntaina iltapäivällä.

Sammutustyöt jatkuvat ainakin maanantain vastaiseen yöhön asti.

Sammutustöissä apuna olleet helikopterit herättivät huomiota lauantaina myös Kuopiossa, kun ne kävivät tankkaamassa Kuopion lentokentällä. Sunnuntaina kopterit eivät ole enää olleet paloalueella.

Isonevan turvatuotantoalue on erittäin pitkään käytössä ollut noin 120 hehtaarin alue, jolta on vuodesta 1999 asti nostettu ainakin polttoturvetta sekä turvetta maatalouden ja jätevedenpuhdistamojen käyttöön.

Viikonlopun maastopalon vahinkojen suuruudesta ei ole vielä tietoa. Se tiedetään, että pelastuslaitokselle sammutustöistä on aiheutumassa useiden kymmenientuhansien eurojen kulut ylitöistä, sopimuspalokuntalaisten korvauksista ja muista pitkittyneen hälytystehtävän kuluista.