Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalo levisi kilometrin matkalle – ison maastopalon aiheuttajakin löytyi paikalta

Maastopalo levisi vajaan kolmen hehtaarin alalle Suonenjoella torstaina. Maastopalo on tämän kesän suurin Pohjois-Savossa.

Palon epäillään saaneen alkunsa jo aiemmin tällä viikolla, kun alueella oli haistettu savua pari päivää sitten. Savun syytä ei silloin tiedetty.

Pelastuslaitoksen mukaan sähkölinjaan oli lentänyt joutsen, joka oli pudonnut maahan ja aiheuttanut palon. Kuollut joutsen löytyi sähkölinjan luota paikasta, josta palo oli alkanut ja levinnyt muualle maastoon.

Palo oli ensin kytenyt sähkölinjan alla, mutta tuulella se levisi torstaina maastoon noin kilometrin matkalle pitkin sähkölinjan uraa.

– Palo oli levinnyt sivusuunnassa noin kymmenen metriä sähkölinjan molemmin puolin. Kuusikon reunassa palo oli kuitenkin sammunut itsestään eikä se ollut levinnyt siksi laajemmin metsään, palomestari Mikko Hynninen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Tulipalo havaittiin Suonenjoella valtatie 9:n pohjoispuolella Kutunjärven länsirannalla torstaiaamuna noin kello yhdeksän aikoihin.

Aamupäivän aikana pelastuslaitos sai rajattua palon niin, ettei se ollut enää vaarassa levitä metsään, sähkölinjan uraa eteenpäin eikä lähistöllä oleviin mökkeihin.

Sammutustyöt jatkuvat iltapäivän ajan eli mahdollisesti torstai-iltaan asti. Kaikkiaan sammutus- ja jälkiraivaustöihin odotetaan menevän useita tunteja.

Sammutusveden saantia varten pelastajat joutuivat vetämään maastoon useita satoja metrejä letkuja, jotta vettä saatiin järvestä palopaikalle.

Paloa sammuttamassa oli pelastuslaitoksen väkeä Suonenjoen, Leppävirran, Kuopion ja Siilinjärven paloasemalta sekä Kuopion VPK:sta.

Pohjois-Savossa on parhaillaan voimassa metsäpalovaroitus. Maasto on kuivaa ja etenkin tuulella tuli voi karata herkästi.

Jo keskiviikkona pelastuslaitos sammutti maastopaloa noin puolen hehtaarin alalla Leppävirralla. Silloin maastopalo havaittiin hakkuuaukossa. Palo oli silloin saanut alkunsa metsäkoneen telaketjun iskettyä kipinän kivestä.