Passipaikka Poikkeusolot eivät näy onnettomuusluvuissa

Päivi Halonen

Suomessa tapahtui viime vuonna 218 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Tutkijalautakuntien ennakkotietojen mukaan näissä onnettomuuksia menehtyi 233 henkilöä.

Pohjois-Savossa kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia sattui viime vuonna yhdeksän. Lukuihin sisältyvät niin jalankulkija-, polkupyöräily- kuin moottoriajoneuvo-onnettomuudet.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien kokonaismäärä ei poikkea merkittävästi edellisten vuosien määristä koronasta johtuneista poikkeusoloista huolimatta.

Onnettomuustietoinstituutin tiedotteessa kerrotaan, että moottoriliikenteessä yleisin onnettomuustyyppi oli tieltä suistuminen. Kuolemaan johtaneita suistumisia tapahtui 72. Toiseksi yleisin oli nokkakolari, joita tapahtui kaikkiaan 53. Risteysonnettomuuksia tapahtui 18, joista kolme oli tasoristeysonnettomuuksia.

Jalankulkijoita liikenneonnettomuuksissa menehtyi 21 ja polkupyöräilijöitä 28.

Sivuluisuttelu tapahtuu yleensä huomionhakuisesti.

Pyöräilyn suosion huima kasvu ei näy onnettomuustilastoissa. OTI:n liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari toivoo kuitenkin, että pyöräilyn lisääntyessä toimenpiteitä tulee kohdentaa pyöräilijöiden turvallisuuteen. Ennakointi on valttia tässäkin asiassa.

Nuorten holtitonta ajotapaa moititaan usein. Sivuluisuttelu tapahtuu yleensä huomionhakuisesti näkyvillä paikoilla ja siitä puidaan facen keskusteluryhmissä ja lehtien yleisönosastoilla.

Alle 25-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat viime vuonna 31 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, mikä on vähiten koko onnettomuuksien tutkintahistorian aikana.

Enemmän kuin 85 prosenttia onnettomuuksista oli siis yli 25-vuotiaiden aiheuttamia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä