Passipaikka: Joulua ei ole peruttu – se tulee, joskin erilaisena

Päivi Halonen

Päivi Halonen

Valtiovallan ohjeistus viettää joulua kotona hajauttaa tänä vuonna suvut. Tilanne on surullinen erityisesti jälkikasvunsa näkemistä odottaneille ikäihmisille ja isovanhempien syliä kaivanneelle pikkuväelle.

Jossain tapauksessa matkustamisen välttämisen suositus voi olla jopa helpotus. Nuoren perheen ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä mummolasta toiseen muutaman päivän aikana. Voi syntyä uusia, omia tapoja viettää joulua.

Joululla on paikkansa myös tapakristityn kalenterissa. Jos joskus, niin jouluaikaan seurakuntalaiset hakeutuvat kirkollisiin tapahtumiin kuten kauneimpiin joululauluihin ja joulukirkkoon.

Seurakuntien joulusuunnitelmat menivät kerralla uusiksi joulukuun 1. päivä, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi uusia määräyksiä pandemiatilanteen takia.

Lähes kaikki aikuisten tapahtumat jouduttiin perumaan.

Jumalanpalvelukset lähetetään suorana kirkosta ja tallenteita voi katsella myöhemminkin. Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostilla.

Vielä on viimeisen rutistuksen aika.

Mutta mikään ei korvaa kasvokkain tapaamista. Turvallisuutta luova kosketus jää nyt monilta kokematta.

Varovaisuus on silti viisautta, sillä virus vaanii tilaisuuttaan. COVID-19 on salakavalan oikukas ja arvaamaton.

Se leviää myös oireettomien kantajien välityksellä ja kaataa vuoteeseen paitsi ikäihmisiä, myös nuoria ja hyväkuntoisia.

Tunnelin päässä pilkahtelee jo valoa rokotteen muodossa. Vaikka eristäytyminen on vienyt monen henkisille maitohapoille, vielä on viimeisen rutistuksen aika.

Muistetaan edelleen ne turvavälit, pestään käsiä ja käytetään tarvittaessa maskeja.

Kommentoi