Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisipäällikkö teki nyt linjauksensa: Suonenjoen ja Juankosken partiot Kuopioon, Pieksämäki pelastui viime hetkillä

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin on linjannut, että Itä-Suomen poliisilaitos siirtää hälytys- ja valvontatoiminnan poliisipartiot Juankosken ja Suonenjoen poliisiasemilta Kuopion pääpoliisiasemalle niin kuin poliisilaitoksen strategiatyöryhmä esitti aiemmin syksyllä.

Sen sijaan Pieksämäen poliisipartioiden siirtäminen Varkauteen perutaan ja partiot jatkavat edelleen työtään Pieksämäen poliisiasemalta käsin.

Poliisipäällikkö ilmoitti päätöksestään kirjeellä Pieksämäen kaupungille ja asia kerrottiin myös henkilöstölle tiistaina ja keskiviikkona.

Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi keskiviikkona myös tiedotteen, jonka mukaan poliisilaitos kertoo järjestävänsä vielä Suonenjoen ja Juankosken kanssa keskusteluja asiasta niin, että niitä koskevat päätökset tehdään nyt tehtyjen linjausten pohjalta vuoden loppuun mennessä.

Masalin kuitenkin kertoi Savon Sanomille viime viikolla, että hän tekee henkilöstön työskentelypaikkoja koskevat päätökset lokakuun aikana.

– Takaraja on marraskuun puolivälin paikkeilla eli ennen poliisilaitoksen tulosneuvotteluja Poliisihallituksen kanssa, Masalin kertoi haastattelussa.

Masalin ei keskiviikkona antanut Savon Sanomille haastattelua siitä, onko hänen aiemmin kertomaansa aikatauluun tullut uutta pelivaraa.

Joka tapauksessa henkilöstölle on tähän mennessä kerrottu, että Suonenjoen ja Juankosken hälytyspartiot siirtyvät Kuopioon, mutta uusi tieto on, että rikostutkinnassa selvitetään vielä ensi vuoden aikana, jääkö asemille vain tutkijapari vai millaisella henkilöstöllä perusrikostutkintaa Koillis- ja Sisä-Savossa jatkossa tehdään.

Hälytyspartioiden osalta päätöksiin voi vielä vaikuttaa sisäministeriön puuttuminen asiaan. Hallitusohjelmassa linjataan, että poliisilaitosten odotetaan parantavan palvelujaan keskuskaupunkien ulkopuolella, ei heikentävän niitä.

Kun Savon Sanomat kertoi julki Itä-Suomen poliisilaitoksen esitykset asiassa, Savo-Karjalan kansanedustajat ilmoittivat vastustavansa poliisilaitoksen esityksiä ja jättivät sen vuoksi sisäministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen asiasta.

Kansanedustajien mukaan poliisilaitoksen keskittämistoimet eivät vastaa hallitusohjelmaa, jossa on luvattu lisärahoitusta poliisilaitoksille siihen, että ne parantavat poliisipalveluja isoimpien keskustensa ulkopuolellakin.

Poliisilaitoksen johdon uudet linjaukset on toimitettu Poliisihallitukselle, joka pystyy selvittämään asiaa myös sisäministeriölle.

Suonenjoen lupapalvelut säästetään

Poliisipäällikkön keskiviikona julkistamien linjausten mukaan myöskään kaikki suunnitellut lupapalvelujen lakkauttamiset eivät toteudu, mutta Koilllis-Savon seutukunta menettää lupapalvelunsa.

Suunniteltu Suonenjoen poliisiaseman lupapalvelujen lakkauttaminen perutaan ja lupapalvelut jatkavat kahtena päivänä viikossa Suonenjoella.

Pieksämäen lupapalveluja supistetaan vuodesta 2022 alkaen kahteen päivään viikossa niin kuin strategiaryhmä esitti.

Lisäksi Juankosken poliisiaseman lupapalvelut lopetetaan jo ensi vuoden alusta. Myös tämä linjaus vastaa strategiaryhmän esitystä.

26 virkamiestä pohti kesän ja syksyn ajan esityksiä

Kun Savon Sanomat kertoi Itä-Suomen poliisilaitoksen strategiaryhmän mittavista poliisipalveluiden keskittämisesityksistä julkisuuteen viime viikolla, Suonenjoen ja Pieksämäen kaupungit ilmoittivat vastuvansa esityksiä, joille ei ole kerrottu edes mitään varsinaisia perusteita kuten säästöjen saamista.

Poliisilaitos ei ollut kertonut aikomuksistaan myöskään kunnille etukäteen. Sen sijaan laitos ilmoitti keskiviikkona päällikön linjaukset julkistettuaan, että keskusteluja ja tapaamisia voi olla vielä loppuvuoden aikana.

Lisäksi ihmetystä herätti, kuka keskittämisesitykset on tehnyt ja miksi keskittämistä esitetään, kun se ei tuo taloudellisia säästöjä.

Savon Sanomien tietojen mukaan strategiapaperi on tehty Itä-Suomen poliisilaitoksen strategiatyöryhmän nimissä, mutta käytännössä kyse on ollut poliisilaitoksen tulossuunnitteluryhmästä, johon on koottu 26 johtavaa viranhaltijaa suunnittelemaan poliisilaitoksen toimintaa.

Savon Sanomat sai osia loppuraportista käyttöönsä viime viikolla, mutta poliisilaitos toimitti julkisen asiakirjan toimittajille vasta viikon päästä tietopyynnöstä eli tämän viikon alussa. Raportista käy ilmi, että sen alkuosaan on listattu paljon ajantasaista pohdintaa muun muassa siitä, miten rikosilmiöt muuttuvat ja muuttavat poliisin työtä.

Raportin lopussa on kuitenkin keskittämisesityksiä, joita ei ole erikseen perusteltu ja joita ei ole kytketty raportin alkuosan toimintaympäristöön tarkasteluun.

Savon Sanomat ei tavoittanut Masalinia keskiviikkona kertomaan, millä perusteilla hän edelleen linjaa, että Suonenjoen ja Juankosken hälytyspartiot on tarve siirtää Kuopioon eikä sitä, aikooko hän huomioida muun muassa kaupunginjohtajien ja kansanedustajien palautteen millään tapaa.

Uutiseen on lisätty tietoja poliisipäällikön keskiviikkoisista linjauksista sekä tieto, ettei hän vastannut Savon Sanomille keskiviikkona, millä perusteilla linjaukset oli tehty.