Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Lumi-infernosta hyödyt irti

Lunta on tullut tupaan kuluneena talvena yli sietokyvyn. Viime päivien aikana lunta satoi paikkakunnasta riippuen 10 sentistä aina yli 30 sentin. Pakkaslumi on kevyttä ja sen kolaaminen on kevyttä kauraa, mutta odotas, kun elohopea nousee nollan yläpuolelle heti lumisateen jälkeen. Lumitöiden teko käy kuntosalitreenistä.

Omakotitaloasukkaan vuorokausi käy äkkiä lyhyeksi, sillä tekemistä riittää. Kolaa aamulla, lapioo töiden jälkeen ja vielä pikkuisen kolaa illalla. Parhaita ovat ne nollan tuntuman aamut, kun teiden pelastus, eli aura-auto saapuu juuri, kun pitäisi startata pihasta. Tuskanhiki otsalla katsot vain vierestä, kuinka kokoomatie avautuu, mutta oma pihaliittymä sulkeutuu. Voi, kun olisi tajunnut lähteä sen viisi minuuttia sitten. Kun vastassa on yli 30 sentin valli jäätä, loskaa ja muuta auran irrottamaa ainesta, ei vallin yli kehtaa runttasta edes neliveto päällä.

Tuli itsekin näytettyä yhtenä päivänä, tosin se oli peukku.

Pistolapio on tähän sotaan paras ase ja kola. Tuo valli jos ehtii jäätymään, ei käsivoimat auta. Välillä on turvauduttava traktorimiehen apuun.

Kuluneen talven sääolojen vaihtelut lumi-infernosta keskitalven lämpöaaltoon sekä elohopean sahailmiöön, ovat nostaneet kansalaisten mielialoja. Ainakin siellä, missä kolariippuvuus on suuri. Lumi-inferno lieveilmiöineen on nostattanut jopa lumiraivoa. Kansainväliset käsimerkit lienevät tuttuja teiden aurasankareille. Tuli itsekin näytettyä yhtenä päivänä, tosin se oli peukku kiitokseksi yhden isohkon jääkimpaleen siirtämisestä pihaliittymästä. Kiitollinen olen edelleen.

On kuitenkin yksi ryhmä, jota lumi ei haittaa. Mitä suurempi lumivuori, sen paremmat naurut. Olen saanut seurata tätä ilottelua lähes joka päivä. Miten voikin olla onni, että juuri omalla takapihalla on valtava jättölumivuori. Se on iltojemme pelastus. Vuori kätkee uumeniinsa mitä mielenkiintoisempia mutkia, hyppyreitä sekä eri kaltevuusasteilla olevia reittejä. Vuoreen voisi kaivaa myös mahtavia lumionkaloita. Tulee ihan oma lapsuus mieleen. Lumionkaloiden kaivaminen oli valtavan hauskaa.

Tänäänkin tiedän, millä töiden jälkeen iltani täytän. Oi, ihanat lumityöt.