Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Millainen ystävä sinä olet?

Mistä tunnet sä ystävän

Onko oikea sulle hän

Ajat ankeimmat selvittää

Kuka viereesi jää

Kun on sinulla vaikeaa

Ja kun tarvitset auttajaa

Silloin ystävyys punnitaan

Menee muut menojaan

Siitä tunnet sä ystävän

Kun on vierelläs vielä hän

Turhat tuttavat luotas ois

Hävinneet pian pois”

Näin lauletaan monien tuntemassa kappaleessa Ystävän laulu. Laulu on jälleen ajankohtainen sillä vietetäänhän tällä viikolla perinteistä Ystävänpäivää. Muualla maailmassa Valentinuksen päivä on enemmänkin rakastavaisten päivä, kuin ystävyyden ylistys, mutta meillä Suomessa helmikuun 14. on pyhitetty ystävyyden juhlistamiselle.

Palataanpa kuitenkin itse laulun sanoihin, jossa pohditaan, mistä tunnistaa ystävän ja ehkä sitäkin, mistä tunnistaa hyvän ystävän.

Kun kysytään, millainen on hyvä ystävä vastauksissa esiin nousevat usein kuvaukset: auttavainen, kuunteleva, olkapää johon nojata niin iloissa kuin suruissa, anteeksiantavainen, luotettava ja ihminen, joka hyväksyy sinut omana itsenäsi. On suuri onni, jos on saanut elämäänsä ihmisen tai jopa ihmisiä, jotka täyttävät nämä kriteerit.

On helppo kertoa muille, millainen toisen pitäisi olla, mutta harva pysähtyy pohtimaan millainen ystävä tai kumppani itse on.

Elämässä on aikoja, jolloin toinen kaipaa olkapäätä enemmän kuin toinen, se on normaalia. Ystävyys ei kuitenkaan ole sama asia, kuin terapeutti ja sormia napsauttamalla paikalle tuleva muuttoapu, jonka voi välissä unohtaa, kunnes seuraavan kerran tarvitsee itse taas jotain.

Tänä päivänä kumppaniin ja ystäviin kohdistuu valtavasti erilaisia odotuksia ja tarpeita. Individualismia korostavassa ajassamme saatamme, jopa täysin tahattomastikin unohtaa, että saadakseen, on myös itse annettava. Niin kuin kumppania, ei ystävääkään kannata ottaa itsestäänselvyytenä. Ei vaikka takana olisi jo vuosia yhteistä taivalta.

Hyvä ystävyyssuhde voi olla yksi elämän tärkeimmistä ja hienoimmista ihmissuhteista ja siksi myös omia ystävyystaitoja kannattaa kehittää. Kehittämisen voi aloittaa pohtimalla, täyttääkö itse ne kriteerit, joita itse ystävältä ja ystävyydeltä toivoo. Hyvä ihmissuhde perustuu vastavuoroisuuteen ja palkitsee varmasti, kun kumpikin siihen panostaa.

Kalenterijuhla on hieno asia, mutta ystävänpäivä on joka päivä, ei vain kerran vuodessa.