Olen yrittäjäelämäni varrella tavannut eri alojen yrittäjiä. Usean yrittäjän työ on ollut ”hikeä ja verta”, mutta on ollut myös ihanaa yrittäjän elämää. Miksi sitten hakeutua yrittäjäksi? Varmaan yrittäjäksi houkuttelee yrittäjän vapaus, saa olla oman työnsä herra. Yrittäjä voi tehdä työnsä niin hyvin kuin ikinä pystyy, työajan rajoittamatta. Ehkä työhulluus ja yritysperintö ovat johtaneet yrittäjäksi. Yrittäjyys on haave ja unelman toteutus, mutta täyttä työtä tavoitteeseen pääsemiseksi.
Muutama surullinen yrittäjyyden loppu saa minut ottamaan kantaa. Eräs hyvin menestyvä, vuosikymmeniä toiminut pienyritys meni konkurssiin. Yrittäjä valmisti alihankintajana tuotteita isoille yrityksille. Konkurssiin johti tilanne, jossa isot firmat jättivät laskut maksamatta, ajoivat omistamansa firmat konkurssiin ja jatkoivat nimeä vaihtamalla toimintaansa. Näin nämä isot firmat välttyivät maksuilta, mutta tämä tuhosi pienen firman.
Moni pienyrittäjä miettii, onko tässä enää mitään järkeä?
Sähkön ja polttoaineiden nousu sekä korkea inflaatio vaikuttavat liian monen yrityksen toimintaan. Alkutuotanto on kriisissä, me tarvitsemme kannattavan ja kestävän alkutuotannon. Tuottajan tulee saada työstään niin hyvä korvaus, että työ kannattaa. Ruokajärjestelmä on kriisiherkkä, siksi korkea omavaraisuusaste on tärkeää. Nyt jo joidenkin elintarvikkeiden saatavuudessa on ollut häiriöitä. Maatalouden kannattavuusongelma on uhka omavarasuudelle. Ruuan hintaketjussa hinnoittelun tulee jakaantua reilusti. Me tarvitsemme kotimaista tuotantoa, meillä ei ole varaa menettää yhtään toimivaa yritystä. Mielestäni omavaraisuus tulisi olla vähintään 80 prosenttia, silloin voisi nukkua yönsä turvallisesti. Ei tarvitse miettiä, onko huomenna ruokaa saatavilla. Mikäli alkutuotannon yrittäjät lopettavat, on todella vaikeaa löytää heidän tilalleen uusia yrittäjiä. Tuontiraaka-aineen varassa olo on riskialtista ja kallista.
Kuljetusyritykset toimivat äärirajoilla polttoaineiden hinnannousun vuoksi. Ei yrittäjää voi jättää noin vain pulaan hallitsemattomalla polttoaineen hinnankorotuksella. Myös ne yritykset, jotka käyttävät energianlähteenä sähköä joutuvat supistamaan tuotantoaan. Suomessa moni pienyrittäjä miettii, onko tässä enää mitään järkeä, lainarahalla ei voi koko ajan elää.
Nykyisin kaikissa laskuissa on todella lyhyet maksuajat, joten yritys voi muutamassa kuukaudessa ajautua maksukyvyttömäksi ja konkurssiin. Nyt pitäisi valtion taholta saada suoja pienyrityksille. Mikäli yritys on toiminut moitteettomasti vuosia ja konkurssiuhka tulee käyttöenergian hinnan ja tuotantokustannusten nousun tai aiemmin kuvaamani huijauksen vuoksi, niin silloin suojattaisiin yritys laillisella maksusuunnitelmalla verojen ja työantajamaksujen sekä eläkemaksujen osalta. Myös käyttöenergian hinnan nousuun tulee laittaa stoppi. Järki käteen, Suomi tarvitsee pienyrittäjiä.
KD eduskuntavaaliehdokas