Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Halpuutuksia sähkömarkkinoilla

Aurinko paistaa ja ihan kuin se pikkuisen jo lämmittäisikin. Mieli halajaa nauttimaan pakkaskeleistä luontoon, pois arjen rutiineista. Toisaalta pikalataus auringon lämmössä ei sekään huonompi vaihtoehto olisi. Aurinko paistaa myös sähkömarkkinoilla. Kuluttajille on tullut tietoa megakalliiden toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten kilowattituntihintojen alenemisesta. Tosin uusia hintoja kuluttaja saanee odottaa huhtikuun alkuun. Vaan eipä hätää, valtio auttaa. Auttaa, jos sattui kulutukset kohdilleen marras-joulukuussa, tienaa tarpeeksi vähän, jotta saa muutenkin kelan tukia tai tienaa tarpeeksi paljon, jotta ei tarvitse mitään tukia tai pystyy hyödyntämään sähkölaskun niin sanotusti kotitalousvähennyksenä.

Vaan jos satuit muuttamaan siten, ettei nykyinen kulutus vastaa marras-joulukuuta tai satuit solmimaan uuden sopimuksen siten, ettei joulu-marraskuulle ole kulutustietoa, voi asia olla mutkikkaampi. Oli nimittäin aika, jolloin sähkönmyyntiyhtiöt tarjosivat vain yhdenlaisia sopimuksia. Tosin nämä on onneksi sidottuja aikalailla sähkön pörssihintaan, joten vaikuttaa pystyy omaa kulutusta tutkailemalla.

Miksi halpuutus astuu voimaan vasta huhtikuussa?

Maalaislogiikalla, asiaa sen kummemmin tutkimatta, voisi ajatella, että miksi halpuutus astuu voimaan vasta huhtikuussa? Miksi ei heti, jos syynä ovat lauhan talven tuoma energiahinnan lasku sekä seikka, ettei sähköä tarvinnutkaan säännöstellä. Onko kyseessä valtion tuki energiamaksuihin, mikä siis kulkee sähköyhtiöiden kautta? Hyödynnetään ”ilmainen” raha maksimimäärillä. No, yhtä kaikki, raha kulkee kuluttajille hyvityksinä tuleviin sähkölaskuihin kahdessa erässä. Nähtäväksi jää, kenen laskulla raha näkyy ja miten käy niiden, jotka tahtomattaan ovat joutuneet niin sanotusti väliinputoajiksi.

Usea sähköyhtiö on oma-aloitteisesti muuttanut kuluttajahintojaan nopeallakin aikavälillä vastaamaan todellista pörssihintaa. Toki on muistettava, että yhtiöitäkin säätelevät tietyt sopimukset heidän ostohintojaan ajatellen, joten mekaniikka sähkön hinnan taustalla on varmasti monimutkaisempi, kuin äkkilogiikalla voisi ajatella.

Kuluttajia hintojen muutos lohduttanee, sillä marras-joulukuun kilowattituntihinnat sekä sähkösopimusten supistuminen pörssisidonnaisiksi oli monelle järkytys. Moni joutui sitoutumaan niin sanotussa paniikkitilanteessa kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen. Tämä tuntuu todella ikävälle ajatellen heitä, joiden kilowattituntihinta on pilviä hipova ja he eivät pääse sopimuksistaan irti kuin kikkailemalla. Tähän toivoisi sähköyhtiöiden ulottavan halpuutuksen yhtälailla, kuin uusiin tai toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin.