Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.1.2023 Mihin Suonenjoen maito katosi?

Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Pohjois-Savon Ely-keskuksen tiedotteesta.

Vaikka Pohjois-Savo on tunnettu maidontuotannostaan muutaman maitopitäjän, kuten Kiuruvesi, ansiosta, tilastot kertovat karua totuutta. Maitotilojen määrä laskee.

Millä tämä vaje korvataan ja mistä uudet työmahdollisuudet luodaan?

Ilmiö selittyy osittain tilakokojen kasvulla, yhtymillä sekä osakeyhtiöttämisillä. Maatalouden ja maitotilojen tulevaisuus on jo pitkään ollut se, että suuri on paremmin tuottavaa. Pientilojen pito ei enää kannata työmääriin sekä rahallisiin korvauksiin nähden. Ilmiö on nähtävissä Sisä-Savon kunnissa, joissa maitotilojen määrä on vähentynyt osassa kuntia jyrkästikin. Pohjois-Savon Ely-keskuksen tilastojen mukaan maidontuotanto väheni erityisen paljon juuri Suonenjoella. Paikkakunnalla tuotettiin vuonna 2022 maitoa yli 11 prosenttia vähemmän vuoteen 2021 verrattuna. Pohjois-Savon alueella maidontuotanto väheni Kaavia ja Lapinlahtea lukuunottamatta kaikissa kunnissa.

Pohjois-Savon kunnista eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa, 68,7 miljoonaa litraa. Kuopio on edelleen myös valtakunnan kärkikunta maidontuotannossa. Kiuruvesi oli viime vuonna Suomen kunnista kolmas Kuopion ja Kurikan jälkeen 52,9 miljoonan litran tuotannolla. Sisä-Savon kunnissa maitoa tuotettiin Rautalammilla, Suonenjoella sekä Vesannolla yhteensä 15,9 miljoonaa litraa. Tervossa maidontuotanto oli pyöreät nolla litraa. Sisä-savon kunnista Suonenjoella maitoa tuotetaan lähes saman verran kuin Rautalammilla ja Vesannolla.

Maatilojen väheneminen ei ole pelkästään Pohjois-Savon tai Sisä-savon ongelma, vaan tilojen määrät vähenevät melko nopeasti koko Suomessa. Vuoden 2022 lopussa maitoa toimitti meijeriin Pohjois-Savossa 634 tilaa. Edellisen vuoden lopussa maidontuottajia oli vielä 692 tilaa. Maitotilojen määrä väheni eniten Kuopiossa, 12 tilalla ja Vieremällä, 9 tilalla. Sisä-Savossa maitotiloja on 34, joista 12 Suonenjoella, 12 Rautalammilla sekä 10 Vesanolla.

Mihin maitotilojen väheneminen johtaa? Maatilat ovat vuosien saatossa työllistäneet välittömästi sekä välillisesti. Tilojen ylläpidossa on ollut kerrannaisvaikutuksia kuntien talouteen sekä työllisyyteen. Lisäksi maatalouden tarvitsemat tuotteet on usein hankittu paikallisilta yrittäjiltä. Millä tämä vaje korvataan ja mistä uudet työmahdollisuudet luodaan? Mikä on suomalaisen ruokahuollon tulevaisuus, jos tuottajat niputtavat tilansa kannattamattomina joutokäyttöön?