Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Älä ammu viestintuojaa

Suonenjoella yksi viime vuoden suurimpia puheenaiheita on ollut kaupungin päätös aloittaa kunnallinen pysäköinninvalvonta. Kaupunginvaltuusto päätti valvonnan aloittamisesta viime toukokuussa äänin 16–11 ja rikemaksuja aletaan lätkiä maaliskuusta alkaen.

Vielä ainakin tammikuun alussa kaupunki haki julkisella haulla osa-aikaista pysäköinninvalvojaa. Lisäksi kaupungin sisäisellä haulla etsittiin osa-aikaista pysäköinnintarkastajaa ja hänen sijaistaan. Kaupunki on arvioinut, että virhemaksuja määrätään 300–500 kappaletta vuodessa ja viime keväänä kaupunginjohtaja Juha Piiroinen arvioi Savon Sanomille kulujen olevan 10 000–20 000 euron luokkaa vuodessa.

Maaliskuu on vain reilun kuukauden päästä. Paha sanoa, onko kaupunki hukkunut työpaikkahakemuksiin näiden uusien virkojen osalta, mutta oletettavaa on, että joku pian kiertää terveyskeskuksen, liikuntahallin ja muiden julkisten tilojen parkkipaikoilla tarkastellen autoja.

Pysäköinninvalvonta herättää kansalaisissa tunteita. Naapurikaupungissa Kuopiossa pysäköinninvalvojille hankittiin jo muutama vuosi sitten haalarikamerat heidän kohtaamansa sanallisen ja fyysisen uhkailun vuoksi. Pysäköinninvalvojiin on käyty fyysisesti käsiksi ja uhkailtu jopa perhettä.

Sitäkin suuremmalla syyllä, toivottavaa olisi ettei viestintuojaa, tässä tapauksessa siis Suonenjoen aivan uutta pysäköinnintarkastajaa- ja valvojaa, ammuttaisi.

Se, että joku on hakenut itselleen kyseistä työtä ei tarkoita, että hän olisi vastuussa kaupungin tekemästä päätöksestä tai edes puoltaisi ajatusta. Se tarkoittaa, että avoinna on ollut työ, josta maksetaan palkkaa, ja sille tarvitaan tekijä. Kaikilla ei ole vara valita työtä, joka vastaa omia arvoja tai on muuten vain kivaa.

Mansikkapitäjämme on maan pienin kunnallista pysäköinninvalvontaa harjoittava kunta. Tästä tittelistä kuntalaiset eivät ole olleet erityisen innoissaan. Ei ainakaan, jos on sosiaalisen median keskusteluihin ja lehtemme viime keväiseen kyselyyn luottaminen. Kyselyyn vastanneista 79 prosenttia oli sitä mieltä, ettei pysäköinninvalvontaa kaupungissa kaivata.

Silti jokainen, myös pysäköinninvalvoja, ansaitsee tehdä työnsä rauhassa ja ennen kaikkea ilman minkäänlaista uhkaa.

Muistetaan käytöstavat ja se, että pysäköintivirhemaksusta voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen, jos kokee, että tilanteessa on tapahtunut vääryyttä.