Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.11.2022 | Nokkeluus turvaa pienten kuntien palvelut

Nokkeluus on valttia pienten kuntien palvelujen saatavuudessa. Vesannolla keksittiin oiva keino helpottaa ikäihmisten poliisin lupapalvelutoimistossa asiointia. Kunnassa järjestettiin passikuvaus sekä neuvontatilaisuus henkilökortin hakua ajatellen. Lisäksi kunnasta on järjestetty bussikyyti asioimaan Suonenjoen lupatoimistossa perjantaina 4. marraskuuta.

Tempauksen taustalla oli Ki-Pa-Ku-yhteistyö, jossa kolme paikallista palveluntuottajaa eli kirkko, pankki ja kunta toimivat yhdessä vesantolaisten hyväksi. Yhteistyötä kehitetään osana Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n hallinnoimaa Osallisuudella uusia palveluratkaisuja ja hyvinvointia Pohjois-Savoon (OSPA) -hanketta.

Nykyisin kuvallinen henkilökortti tai passi vaaditaan pankkitunnusten saamiseksi. Pankkitunnuksia puolestaan tarvitaan monen asian hoitoon. Tunnukset vaaditaan nykyisin myös verkon kautta tehtävään yhteishakuun. Moni tuki ja etuus on saatavilla vain pankkitunnistautumisen kautta tehtävällä lomakkeella myöntäjätahon verkkopalvelussa. Verkkopalvelut ovat korvanneet useissa kunnissa fyysisen asioinnin ja palvelupisteitä on karsittu rajulla kädellä. Myös Poliisin lupapalvelupisteissä on asiointipaikkoja vähennetty. Palvelupisteet ovatkin olleet ruuhkautuneita.

Monen kunnan väestömäärä ei enää riitä ylläpitämään entisaikojen palvelupisteitä, mutta se ei tarkoita sitä, että palvelujen tarve olisi mihinkään hävinnyt.

Maaseutualueilla sekä pienissä kunnissa asukkaiden on haastavaa saada edes henkilökorttiin vaadittavat passikuvat, sillä kaikissa kunnissa ei valokuvauspalveluja ole. Kaikilla asukkailla ei myöskään ole mahdollisuutta päästä käymään lähikaupungissa tai -kunnassa otattamassa kuvaa. Ei ole autoa käytössä tai mahdollisuutta lähteä arkiaikana palvelujen perässä muualle.

Vesannolla tilaisuuden järjestäjät saivat huomata, että alun perin ikäihmisille suunnattu kuvaus ja neuvonta kiinnosti myös nuoria. Nuorten haasteena oli muun muassa yhteishaku ja siihen vaadittavat pankkitunnukset. Tunnuksia varten tarvittaisiin kuvallinen henkilökortti.

Passikuvaus, lomakkeen täyttö sekä kuljetus Poliisin lupapalvelupisteeseen oli nokkela veto vesantolaisilta. Järjestävän tahon suunnalta vesantolaisten kiinnostus sekä kiitokset antoivat uskoa siihen, kuinka tulevaisuuden palveluja voisi kehittää. Jos palvelut katoavat, tuodaan ne aika-ajoin takaisin.

Monen kunnan väestömäärä ei enää riitä ylläpitämään entisaikojen palvelupisteitä, mutta se ei tarkoita sitä, että palvelujen tarve olisi mihinkään hävinnyt. Päin vastoin. Toimintamalleja on varmasti syytä kehittää jatkossa siten, että haja-asutusalueiden sekä pienten kuntien asukkaat saavat palvelut muutaman kerran vuodessa omalla paikkakunnalla. Yhteiskyyti pientä maksua vastaan on myös oivallinen ratkaisu kyytipulmiin. Julkinen liikenne kun sekin, on näivettynyt harvaan asutuilla alueilla.

Vesannon ratkaisu antaa varmasti suuntaa myös muille kunnille, joissa tuskaillaan palvelujen katoamista. Moni hyvä asia lähtee kokeilusta. Hanketoiminnasta saadaan käytännön kokemuksia sekä palautetta tulevaa ajatellen. Toivottavasti Vesannolla järjestetty tilaisuus saa jatkoa ja hävinneet palvelut juoksevat kohti kuntia ja kuntalaisia. Konseptia voisi helposti soveltaa myös muuhunkin asiointiin.