Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 13.10.2022 Mielettömän hieno Sisä-Savo

Sisä-Savossa on potkua, menoa ja meininkiä. Seutukunnan asukkailla on intoa kehittää niin kylien viihtyisyyttä kuin palveluja sekä tehdä asuinmahdollisuuksia tiettäväksi. Suurina dynamoina toimivat alueen kehittämiseen keskittyvä SavoGrow sekä eri rahoitusmuotoihin ja hanketoimintaan keskittyvä Mansikka Ry. Kun focus on oman seutukunnan kehittämisessä ja erilaisten hankkeiden mahdollistamisessa se hyödyttää pitkässä juoksussa kaikkia alueen asukkaita. Lisähyötyä saavat seutukunnan läpi kulkevat matkailijat sekä pendelöijät.

Koronavuodet ovat nostattaneet lähimatkailun sekä luontoarvojen merkitystä entisestään. Aina palvelun ei tarvitse nojautua mihinkään ihmeelliseen, vaan aivan perinteinen luonnossa nautittu lounas patikoinnin jälkeen tuo suuremman nautinnon. Matkailussa seutukunnassa onkin hyvä huomioida kaikki mahdollisuudet, sillä niitä riittää. Oman ripauksen tuovat lähiseutujen rikkaat kosket, ulkoilureitit sekä palvelut niin vapaa-ajan toimien kuin kulttuurinkin saralla.

On osattava arvostaa sitä, mitä on. Matkailun vuoksi ei kuuta tarvitse tavoitella taivaalta. Kaikki on jo täällä. Pitää vain osata hyödyntää yhteistyön kautta koko tarjonta.

On osattava arvostaa sitä, mitä on. Matkailun vuoksi ei kuuta tarvitse tavoitella taivaalta. Kaikki on jo täällä. Pitää vain osata hyödyntää yhteistyön kautta koko tarjonta. Tästä seutukunnassa onkin monia hankkeita käynnissä. SavoGrovn hankkeiden kautta moni saa apua toimintojensa markkinointiin sekä verkostoitumiseen.

Matkailijat usein kaipaavat aivan tavallisia asioita, tosin ne pitää tarjoilla valmiina pakettina. Ruuhkavuosien keskellä elävät ihmiset eivät halua huolehtia lomalla. Moni nauttii, kun voi hypätä valmiiseen sabluunaan, jossa joku muu huolehtii paketin kasaan ja vielä senkin, että ruuhkavuosi-ihminen pysyy matkassa mukana. Onni ja nautinto voi löytyä keskeltä vesistöä, kun ihailee auringonlaskua kanootista. Se voi löytyä Etelä-Konneveden kallioilta, kun virittää riippumattoa yösijaksi itikoiden inistessä korvan juuressa. Onnea on myös madon ujuttaminen koukkuun tai ohjauksessa itse tehdyn perhon ensiheitto koskeen.

Matkailupalvelujen kehittäminen ei ole vaikea laji, mutta markkinointi sekä verkostoituminen sitä voi pahimmillaan olla. Kun toimijat tekevät yhdessä, markkinoivat toinen toisiaan, niin kaikki voittavat. Yksi taho hoitaa majoituksen, toinen ruuat ja kolmas ohjelman. Neljäs huolehtii kuljetuksen ja viides hioo kokonaisuuden yhteen. Jokainen toimija hyötyy, eikä mikään ole keltään pois. Kun seutukunnan matkailumahdollisuudet kasvavat, lisääntyvät asiakasmäärät väistämättä kaikilla toimijoilla.

On hyvä nähdä mahdollisuudet ja arvostaa sitä, mitä on. Sisä-Savossa on paljon potentiaalia luontomatkailun kuin asukkaiden oman lähimatkailunkin suhteen.