Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hartaus | Murheita ja huolenaiheita riittää

Huolen aiheita ja murheita riittää. Tänään yksiä, huomenna toisia. Joskus murheet yllättävät. Elämän tilanteet eivät ole aina itsemme päätettävissä. Eteen tulee joskus pieniä, joskus isoja murheita. Joka tapauksessa murheet ja huolet kuluttavat. Ne verottavat hermoja, unta, ruokahalua, työkykyä ja hyvinvointia. Huolet vievät ilon elämästä.

Uutisia kuunnellessani ja lehtiä lukiessani kysyn kuitenkin, olemmeko elämäntavoissamme tai arvoissamme kadottaneet jotain tärkeää, ja samalla lisänneet altistumista ahdistumiselle? Vai onko niin, että elämän ahdistuksista vain puhutaan enemmän kuin ennen.

Jostain on jäänyt mieleen, että lemiläisten 11. käsky kuuluu: ”Sinun ei pidä hätäilemän!” 1970-luvulla tuo käsky tuli tunnetuksi myös Pohjois-Karjalassa, jossa silloin asuimme. Kirjoittihan ”stressitohtori” Pertti Pakarinen noidenkin alueiden sydän- ja verisuonitaudeista huolestuneille tarkoitetun kirjansa ”Älähän hättäile!” Monia vastaavia teoksia on sen jälkeen kirjoitettu. Niitä kannattaa lueskella.

Huolet vievät ilon elämästä.

Oikeastaan riittää jo sekin, että otamme todesta Herramme opetukset. Sanoohan hänkin ensi sunnuntain evankeliumissa: ”Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?” Kannattaa lukea koko ensi sunnuntain saarnateksti (Mt 6:25-34). Sitä lukiessani mieleeni palautui kauan sitten oppimani elämänviisaus: ”Pääasia, ettei sivuasiasta tule pääasia!” Siinä on jatkuvaa opettelemista.

Elämän eri vaiheissa joudun kysymään: ”Mikä on elämäni pääasia. Mikä on tärkeintä?” Vuosikymmenien kuluessa tärkeät asiat vaihtuvat, elämäntilanteet muuttuvat. Jeesuksen neuvo on selkeä: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan!”

Jos elämässään yrittää ”ennen kaikkea” toteuttaa Jumalan tahtoa, elämästä ei puutu sisältöä eikä haasteita. Tekevälle riittää tekemistä. Elämä ilman tavoitteita muuttuu tarkoituksettomaksi. On tärkeää asettaa tälle elämälle tavoitteita ja päämääriä. Ne auttavat kasvamaan, nousemaan ylös sängystä ja seuraamaan omaa tietämme. Siihen kuuluu myös sen selvittäminen, miksi olemme täällä ja mikä on elämämme tarkoitus.

Viisas on myös Väinö Vesalan sanoitus virressä 365: ”Tyydy, sielu, Herran tahtohon, … vaikka yllättäisi synkin yö, raukeaisi suurin toive, työ, kulje Herran teitä.” Sillä tiellä on päämäärä!

Kirjoittaja on Rautalammin eläkkeellä oleva kirkkoherra.