Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.9.2022 | Kansan mielipaha ei sanoilla laannu

Moni keskustelupalsta on viime aikoina täyttynyt huolen sävyttämistä keskusteluista. Lähes jokaisen huolena on tuleva talvi ja siitä selviytyminen. Uusimpana mielipahan tuojana on EU:n kehotus suomalaisille: säästäkää sähköä. Suomalaisten tulisi rajoittaa sähkökäyttöään kulutuksen kiihkeimpinä aikoina. Moni keskusteluun osallistuja kyseleekin, tietävätkö nämä säädösten laatijat, että Suomessa voi talvella olla pahimmillaan yli 30 astetta pakkasta.

Jos torppa vedetään sähköttömäksi silloin, kun ulkona on -38 astetta, niin kuka korvaa putkien jäätymisten aiheuttamat vauriot, kuka korvaa paleltumat, kuka maksaa sairauspoissaolot, kun kylmyys kylmettää, eikä lämpöä ole.

Suomi on rakennettu sähkön varaan. Euroopan rauhan aikana luotettiin sokeasti rauhaan ja siihen, että energiaa riittää. Suomi lakkautti vesivoimaloitaan, lakkautti turvetuotannon, on kieltänyt lannan hyödyntämisen lämmön tuotannossa. Kuinka asiat ovat Ruotsissa? Tuleeko siellä kansa hytisemään kylmissään ensi talvena vai lämpeneekö torppa tarpeen tullen vaikka turvelannalla?

Tuleva talvi näyttänee kestääkö EU Putinin luoman painostuksen vai rakoilevatko rivit ja EU:n isot maat tallovat pienet jalkoihinsa.

Suomi kulkee aina etulinjassa, mitä tulee EU-säädöksiin, niin hyvässä kuin pahassa. Kansalaiset usein tarttuvatkin näihin huonoihin puoliin. Tuleva talvi näyttänee kestääkö EU Putinin luoman painostuksen vai rakoilevatko rivit ja EU:n isot maat tallovat pienet jalkoihinsa.

Saksa kansallistaa energiayhtiöitään turvatakseen oman energian saannin, mitä tekee Suomi? Ainakin osa kansasta tuntuu vastustavan voimallisestikin muun muassa tuulivoiman rakentamista.

EU:n hyödyt ovat olleet valtavat, mutta kriisitilanteessa nurjat puolet kasvavat mittasuhteiltaan suuremmiksi kuin ovatkaan. Disinformaation vaara on suuri, kun tietoja tulkitaan, kuka milläkin tavalla katsoo sopivaksi. Otsikkolööpit herkuttelevat uhkakuvilla.

Tulevat päätökset ovat tärkeitä, sillä nyt kyseessä on kansan hyvinvointi, elinvoimaisuus sekä olemassaolo. Kaikkien päättäjätahojen tulisikin astua laatikon ulkopuolelle ja huomioida kehä kolmosen ulkopuoliset alueet. Vähintäänkin tulee huolehtia siitä, että kehä kolmosen sisäpuoli osallistuu yhtä lailla säästötalkoisiin.

Nyt eivät sanat riitä, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja. Päätöksiä, jotka helpottavat kurimusta, eikä päinvastoin.