Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Aina ei tarvitse tietää kaikkea - ainakaan heti

Räjähdykset ravistelleet Venäjän hallitsemaa Krimiä”. ”Euroopan kuivuus paljastaa menneisyyden hyytäviä viestejä jokien syvyyksistä”. ”Sähkön hinnat talvella jopa kolminkertaiset”. Siinä oli otsikoita ihan lähipäivien uutismedioista.

Viimeinen lomapätkäni oli niin touhukas etten juuri ehtinyt uutisia lukea. Pääpiirteittäin olin maailmanmenosta perillä, mutta syvemmin luin vain yksittäisiä artikkeleita. Loman lopussa ”sivistin” itseni takaisin kartalle ja mitä siitä seurasi. Paha mieli. Tuntui, että maailmasta on kaikki hyvä kadonnut.

Monella on puhelimessa tai tietokoneella auki uutissivusto liittyen Ukrainan sotaan, koronavirukseen tai jatkuvien hintojen nousuun. Sen lisäksi luurissa pilpattaa Instagram, Twitter, TikTok, Facebook, Snapchat, WhatsApp ja herraties mitkä vielä, joihin päivittyy jatkuvalla syötöllä kuvia, kirjoituksia ja meemejä näistä edellä mainituista asioista sekä kaikesta muustakin. Kaikki ”vaatimassa” välitöntä reagointia. Enkä edes mainitse töiden vaatimaa huomiota.

Elämme edelleen hyvin poikkeuksellista aikaa. Olemme itse asiassa eläneet sitä viimeiset kaksi vuotta, vaikka kulunut kesä olikin monella tapaa hyvin normaali. Poikkeusaikana on hyvä olla perillä maailmanmenosta eikä media saa missään nimessä maalata maailmaa vaaleanpunaisemmaksi kuin se oikeasti on. Sota, hintojen nousu ja ilmastonmuutos tapahtuvat nyt ja ne pitää huomioida.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että uutisiin ja jatkuvaan uuden tiedon tarpeeseen voi jäädä koukkuun samalla tavalla kuin somen selaamiseen viiden minuutin välein siinä toivossa, että sinne olisi ilmestynyt jotain uutta. Sota- ja sähkön kallistumisuutisista ei tosin valitettavasti saa sitä muutaman sekunnin mittaista positiivista palkinnon tunnetta, vaan pikemminkin masennuksen ja masentuneena emme voi auttaa itseämme saatikka muita.

Pää tyhjenee hyvin luonnossa liikkumalla, sanovat viisaat. Pihalle lähteminen onkin aina hyvä ratkaisu, mutta tunnin ulkoilmalenkki ei paljon kuuppaa kevennä, jos sisätiloissa ollessa sormesta kuluu nahka puhelimen näytön hankaamisen vuoksi.

Aina ei tarvitse tietää kaikkea. Ei ainakaan heti. Ei edes sodasta ja sen vaikutuksista.