Kolumni ”Kun Suomen kesä on hetken vaan”

Olli Halonen on kiteyttänyt laulussaan ”Suomen kesä” lähestulkoon sen kaiken, mitä suomalainen kesä voi tarjota. ”Suomen kesä kestää hetken aikaa vaan. Mut sen hetken maailma tarjoo parastaan.”

Kun istuu vesistön rannassa, puhelimet suljettuina ja nauttii maisemasta sekä tunnelmasta, voi Halosen laulun sanat allekirjoittaa täysin.

Kesä alkoi tänä vuonna jokseenkin myöhään. Ei tullut toukokuun helteitä. Hiirenkorvatkin avautuivat hiljakseen kylmässä tutisten. Sääennusteet eivät lupailleet auringon paahdetta ja kesä näytti lohduttoman kylmältä.

Voi löytää rakkauden suomalaiseen luontoon.

Keski-Euroopan toukokuisen superhelteen ei millään opilla pitänyt kääntyä kohti Suomea, mutta kuinkas kävikään. Nyt Finlandia kylpee auringossa ja lomalaiset vesissä. Suomalaiset saivat vihdoin nauttia helteisen keskikesän.

”Mä mökin rantaa tuijotan ja vaan niin paljon rakastan. Näitä öitä Playa del Finlandian.”

Suomi on täynnä mitä hienoimpia matkailukohteita. Jokainen maakunta kätkee omat sulonsa. Osa kunnista ja kaupungeista on turvannut alueiden säilymisen pitämällä kohteiden maa-alueet omissa nimissään. He ovat ymmärtäneet näiden kohteiden merkityksen niin oman imagonsa kuin alueen matkailun kehittämisen näkökumista.

Kun lähtee avoimin mielin tutustumaan kotimaan matkailun tarjontaan uhmaten luonnon suomia etuuksia, kuten miljoonien itikoiden armeijan, voi löytää rakkauden suomalaiseen luontoon.

Kosken kohina, puiden humina, veden liplatus ja lokin laulu. Mikään ei rauhoita arjen hektisyyttä niin hyvin, kuin hetki kaikessa rauhassa istuen rantakivillä nauttien kesän tuomasta maisemasta ja tunnelmasta.

Jokaisesta paikasta voi löytää jotain tuttua, jotain mikä tuo mieleen lapsuuden kesät mökillä. Se tunne, kun kävelet pienten ja pehmeiden kivien täyttämää rantaa avojaloin. Kaislojen kuivuneet varret aallot ovat huuhtoneet vesirajaan. Laitat silmät kiinni ja palaat tunnelmassa lapsuuden mökin rantaan, jossa aurinko paistoi aina, vesi oli lämmintä. Lokit kirkuivat. Rantakivillä oli ihanaa hypellä. Aurinko voimisti vasta tervatun veneen huumaavaa tuoksua.

”Me valoisista öistä nautitaan. Eikä nyt oo aikaa mennä nukkumaan. Kun Suomen kesä on hetken vaan.”

Lue lisää aiheesta