Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Voihan valitusvirsien sinfonia

Voi, kun on kylmä. Kylläpä ärsyttää, kun sataa. Tulisipa kesä ja loma. Voi kun voittaisi lotossa. Miksi aina on kiire ja sitä rataa. Valituksen aiheita on monia. Jotakin ärsyttää, kun mopopojat pärrää ja toisia se, kun katuja ei puhdisteta heti, kun asfaltti vähän vilkkaa. Toisille ärsytyksen aihe on kakkaava koira. Joku marmattaa polttoaineiden hinnoista ja toinen korkojen noususta.

Voisin listata tähän tuhansia asioita, jotka olisivat yhtä tärkeitä tai turhia valituksen aiheita. Se ovatko ne tärkeitä tai turhia riippuu aivan kunkin katsantokannasta ja elämän tilanteesta. Se, miten arvotamme valituksien turhamaisuuden lähtee jokaisen omasta elämästä ja asenteesta.

Nämä samat nuoret käyttäytyvät usein jopa paremmin, kuin aikuiset.

On asioita, mihin emme voi vaikuttaa. On sopeuduttava, mutta mikä on tämän sopeutumisen hinta? Keskuudessamme elää joukko erilaisia ihmisiä. Toiset välittävät ja toiset puolestaan viittaavat kintaalla asioille, mitkä toisia ärsyttävät. Teini tuskin miettii, että huudatanpa ihan tahallisesti tätä mopoa. Tuskin hänen perimmäinen tarkoituksensa on pitää koko kylää hereillä. Voisiko olla niin, että tuo pärrääminen on kuin kutsu. Huomatkaa, minäkin olen olemassa. Olen epävarma siitä, mikä minun roolini yhteiskunnassa on. Pärräystä voisi verrata esimerkiksi metson soidinkutsuun, tanssiin ja huutoon. Nuoret mahtailevat lähinnä toisilleen ja haluavat ehkä tehdä vaikutuksen itseään kiinnostavaan henkilöön. Vaihtoehto voi olla sekin, että vanhempia ei kiinnosta, missä jälkikasvu viilettää ja teinillä ei todellakaan ole muuta tekemistä illan hämärässä, kuin pärräillä.

Jospa suhtautuisimme mieltämme vaivaaviin asioihin erilaisella näkökulmalla. Ymmärryksellä ja empatialla. Jospa kohtaisimme sen ärsyttävän tekijän ilman pitkiä hampaita, asiallisesti ja ymmärtäväisesti. Tämä ei tarkoita, että kaikkea pitäisi sietää, mutta kritiikin voi antaa rakentavasti ja kiittää muutoksesta, jos sellaista tapahtuu.

Palatakseni pärräilyyn, oletteko huomanneet, että nämä samat nuoret käyttäytyvät usein jopa paremmin, kuin aikuiset.