Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.5.2022 | Joutokäynnin suitsinta on ilmastopoliittinen teko

Suonenjoella halutaan turvautua järeämpiin toimiin villin pysäköinnin sekä joutokäynnin hillitsemisessä. Paikallislehti Sisä-Savon tekemän verkkokyselyn mukaan 78 prosenttia vastaajista katsoi, ettei kunnallista pysäköinnin valvontaa tarvita Suonenjoella. Kuitenkin kaupungin teknisen johtajan, Kimmo Hälisen mukaan (Sisä-Savo 3.5.) väärin pysäköidyistä autoista on tullut huomautuksia pelastusviranomaisilta. Teknisten palvelujen havaintojen sekä kuntalaisilta saatujen palautteiden mukaan kaupungin alueella ilmenee paljon tieliikenne-, maastoliikenne- ja pelastuslain vastaista pysäköintiä. Hälisen mukaan asiaan ei ole ollut työkaluja puuttua. Suonenjoen kaupungin valtuusto nuiji hallituksen tekemän esityksen läpi maanantain kokouksessaan.

Tehtäväkohtainen kuukausipalkka olisi 300-400 euroa.

Nyt kuntalaiset pohtivat kustannuksia. Suonenjoen Tekniset palvelut on tehnyt alustavia arvioita niin työn määrästä kuin kustannuksistakin. Pysäköinninvalvonnan harjoittamiseksi tulee perustaa toistaiseksi voimassa oleva ja tarvittaessa osa-aikainen pysäköinnintarkastajan virka. Aluehallintovirasto voi pysäköinninvalvontaa koskevassa lupapäätöksessä vahvistaa pysäköinnintarkastajien vähimmäismäärän ja asettaa muitakin ehtoja. Pysäköinnintarkastajan valvontatyön määräksi Suonenjoella on arvioitu alustavasti 2 tuntia päivässä eli 10 tuntia viikossa.

Lisäksi tulee perustaa pysäköinninvalvojan osa-aikainen virka, jonka tehtäväkohtainen kuukausipalkka olisi 300-400 euroa. Pysäköinninvalvojan on lain mukaan oltava ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon suorittanut lakimies, joten olisi tarkoituksenmukaista neuvotella kyseisen lakimiehen käyttämistä apuna myös muissa kunnan oikeudellisissa asioissa. Kunnallisen pysäköinninvalvonnan osalta kustannuksia aiheutuu valvontaohjelman hankinnan osalta. Tuloja pysäköinnin valvonnasta tulisi pysäköinti- ja joutokäyntivirhemaksuista, joiden määrä on arvioitu olevan 300 - 500 kappaletta vuodessa. Sisäasiainministeriön asetuksella vahvistetaan kuntakohtainen virhemaksun suuruus, joka Suonenjoella olisi 30 euroa pysäköintivirheen osalta ja joutokäynnin osalta 35 euroa.

Yhteenvetona kunnallisen pysäköinninvalvonnan harjoittamisen kustannusvaikutuksista Teknisten palvelujen selvitysten mukaan toiminnasta voisi tulla kunnalle jonkin verran tuloja. Selvityksessä arvioitiin, että ainakin aiheutuvat valvontakustannukset saataisiin suurelta osin katettua valvonnasta saatavilla tuotoilla. Se toteutuvatko kustannukset ja tulot suunnitellulla tavalla, jää nähtäväksi. Pysäköinninvalvonta edistää liikenneturvallisuutta, parantaa osaltaan kaupunkikuvaa ja tuo säästöjä katujen sekä yleisten alueiden kunnossapidon osalta. Puuttuminen joutokäyntirikkomuksiin on ilmastopoliittisesti positiivinen toimenpide.