Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Onko julkinen draama kuntalaisten etu?

Kunnissa ollaan uuden ääressä, mutta toisaalta vanhan ikeessä. On kuntalaisten etu, kun asialla ovat kunnallispolitiikkaan valveutuneet ja innostuneet luottamushenkilöt sekä kansalaisten luottamusta nauttiva kunnallinen johto. Lakitekstissä kunnanhallituksen tehtäväpiiri kuvataan varsin laajaksi. Tehtäviin kuuluu vastata kunnan hallinnosta sekä talouden hoidosta. Päätösvalta kunnan talouden suhteen kuuluu yleensä valtuustolle, kun taas hallituksen tehtävänä on talouden hoidon järjestäminen. Kunnanhallitus valmistelee päätöksiä, jotka valtuusto päättää sekä panee niitä täytäntöön. Hallituksen tehtäviin kuuluu myös laillisuuden valvontaa. Se valvoo toiminnassaan kunnan etua sekä edustaa kuntaa ja käyttää kunnan puhevaltaa. Kunnanhallitus voi esimerkiksi solmia kunnan puolesta sopimuksia. Kunnanhallitus voi lisäksi antaa yleisohjeita, jotka koskevat kunnan hallintoa.

Kunnan toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kuntastrategian, talousarvion ja -suunnitelman sekä muiden valtuuston päätösten mukaisesti.

Onko kuntalaisen etu, että kunnallispolitiikka ajautuu draaman sävyttämäksi?

Tässä esiin nostetut asiat antavat raamit kuntien johtohenkilöille ja edelleen koko henkilöstölle. Kun toimiin on valittu pätevyysperusteisesti henkilöt hoitamaan virkoja, on syytä olettaa, että työt hoituvat. Entä jos osapuolten välillä vallitsee edes osittainenkin luottamuspula? Asia tulee selvittää pikimmiten. Se on kaikkien etu.

Rautalammin hallinnossa kuohuu taas, todetaan Savon Sanomien torstaina 21.4. julkaistun uutisen otsikossa. Uutisen voit lukea myös tämän päivän Paikallislehti Sisä-Savosta. Asiaa Rautalammin valtuusto pui tänään tiistaina kello 18 alkavassa valtuustokokouksessaan. Rautalammin tapauksessa on kyse valtuustoaloitteesta, jonka on allekirjoittanut 11 valtuutettua. Allekirjoittaneet esittävät kuntalain mukaisen tilapäisen valiokunnan perustamista selvittämään kunnanhallituksen puheenjohtajiston mahdollisuuksia jatkaa sille annettujen tehtäväkokonaisuuksien vastuullisina hoitajina.

Valiokunnan tulisi selvittää muun muassa miksi väitettyä epäasiallista kohtelua tai painostusta ei ole tuotu kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja miksi asia on tuotu puheenjohtajiston tietoon vasta yli puoli vuotta sen jälkeen, kun asia on tullut ilmi.

Rautalammilla asiaa tutkittiin hallituksen puheenjohtaja Matti Kärkkäisen ja työsuojelupäällikkö Markku Karhun johtamana. Prosessi ja esitetyt syytökset johtivat nyt käsittelyyn tulevaan valtuustoaloitteeseen.

Asiat on hyvä selvittää jokaisen tahon oikeusturvan nimissä. Joskus voi olla syytä pysähtyä pohtimaan, millainen tapa toimia olisi vähiten resursseja syövin. Onko kuntalaisen etu, että kunnallispolitiikka ajautuu draaman sävyttämäksi teatterinäytännöksi, mikä kustannetaan veroeuroin? Kunnan johtajiston etu on hyvinvoiva ja elinvoimainen kunta. Samaa tahtotilaa ilmaisevat myös luottamuspaikoilla istuvat henkilöt. Ajojahtien ja syyllisten etsimisen sijaan vanhat ja kangistuneetkin ajattelumallit voisi välillä laittaa syrjään ja keskittyä olennaiseen – Kuinka teemme kunnastamme sellaisen, että asukkaat voivat olla ylpeitä sanoessaan, että asuu siellä?