Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta: | Mikä on kuntien rooli jatkossa?

Kuntien asema muuttuu radikaalisti ensi vuoden vaihteessa. Liikevaihdosta ja toiminnoista suurin osa siirtyy hyvinvointialueen hoidettavaksi. Monet tahot ovatkin olleet aivan aiheesta huolissaan jäljelle jäävien kuntien selviämisestä.

Tämän uudistuksen taustalla on loppujen lopuksi lääketieteen huima kehittyminen. Vaikka kunnanlääkäri aikoinaan onkin tehnyt monen moista, niin silti nykypäivän terveydenhoidossa tehdään siihen verrattuna pieniä ihmeitä. Ihan joka päivä. Tällä on oma hintansa eikä ihmisillä kuitenkaan ole oikeutta vaatia kaikkea mahdollista hoitoa. Näin ollen onkin jopa arveluttavaa, jos näitä asioita joudutaan pähkäilemään liian pienellä porukalla. Tarvitaan isommat hartiat kantamaan tätä vastuuta.

Uudistuksen jälkeen kunnat joutuvat ottamaan paikkansa uudelleen. Eikä se taatusti tapahdu ilman kipuilua. Näen asian hieman eri tavalla. Mielestäni kunnan merkityksellisyyden määrittää kaikki se toiminta, mitä sen rajojen sisäpuolella harjoitetaan. Olipa siinä toimijana sitten yksityiset ihmiset, yritykset, yhdistykset, järjestöt, hyvinvointialue tai kunnat. Tottakai se on vain letkautus, kun sanotaan, että maaseutupaikkakuntien koko mitataan hehtaareissa. Mutta siinäkin on totta toinen puoli.

Samaan lopputulokseen olisi toki päästy myös kuntia yhdistelemällä, mutta se olisi kestänyt vuosikymmeniä. Tällä tavoin pienetkin kunnat voivat jatkaa elämäänsä, kunhan vain osaavat sopeutua ja ottaa sen paikkansa. Tervolaiset voivat olla jatkossakin tervolaisia ja suonenjokelaiset suonenjokelaisia. No, rautalampilaisista nyt puhumattakaan. Voimme tehdä päätöksiä sopivan laatuisista asioista ja vaalia omaa paikallista identiteettiä.

maanviljelijä, Suonenjoen kaupungin hallituksen jäsen

Uudistuksen jälkeen kunnat joutuvat ottamaan paikkansa uudelleen. Eikä se taatusti tapahdu ilman kipuilua.