Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Pelkojen koulumuutos

Useassa kunnassa selvitetään paraikaa kouluverkoston muutosta. Syinä ovat väen ja sen myötä kouluikäisten lasten väheneminen, syntyvyyden lasku, nuorten pako isompiin kaupunkeihin sekä kuntien tiukentuva taloustilanne. Kulut kallistuvat vuosi vuodelta, eivätkä kuntien saamat verotulot sekä valtionosuudet tunnu riittävän kattamaan kaikkien palvelujen ylläpitoa.

Kouluverkkoselvityksiä tehtäessä kunnissa on kuultu niin aikuisia kuin lapsiakin. Jos kansa saisi päättää pienet maalaiskoulut säästyisivät ja pienet kylät pysyisivät vielä hetken elinvoimaisina ja kiinnostavina asuinpaikkoina. Siitäkin huolimatta, että työhön mennään kauemmas. Kuntien näkökulmasta asia ei tunnu olevan näin yksisyinen. Pääsääntöisesti kunnissa viedään läpi oppilaiden keskittäminen keskuskouluun ja kyläkoulujen lakkauttamiset. Rohkeutta tai näköalaa ei muunlaiseen ratkaisuun tunnu löytyvän.

Koulun muutos ei välttämättä ole aina rahallinen asia. Rautalammilla alakoulun oppilailta kysyttiin mielipiteitä Kerkonjoen koulusta versus Matti Lohen koulu. On huolestuttavaa, että oppilaiden vastauksista käy ilmi pahoinpitelyn pelko siirryttäessä suurempaan kouluyksikköön. Silmiin pistävää on myös se, että 12 vastauksesta viidessä mainitaan pelko, pahoinpitely, kiusaaminen tai tappelu, kun alakouluikäisiltä oppilailta on kysytty, mitkä asiat voisivat tuntua ikäviltä tai kurjilta Matti Lohen koulussa. Vertailun vuoksi Kerkonjoen koulun miinuspuoliksi oppilaat listasivat tylsyyden, pienen koulun, vähäiset tekemismahdollisuudet välitunneilla sekä yhdessä vastauksessa mainittiin kiusaaminen.

Toivottavasti raha ei puhu turvallisuudentunteen ohi. Kenenkään, ei pitäisi joutua pelkäämään, että joutuu koulussa ollessaan tappeluun, tulee pahoinpidellyksi tai kiusatuksi. Yhteiskunnassa on jotain pielessä, kun nämä ovat pelkona vieläkin, kun eletään vuotta 2022. Pelkojen syiden kitkeminen tulisi olla päättäjien ensisijainen tahtotila. Sen soisi olevan myös vanhempien sekä koulujen henkilökuntien tahtotila.

Silmiin pistävää on myös se, että 12 vastauksesta viidessä mainitaan pelko, pahoinpitely, kiusaaminen tai tappelu.