Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Kuinkas tärkeitä ne hoitajat lopulta ovatkaan?

Tätä kirjoittaessa maanantaina päivällä, on parhaillaan menossa kunta-alan ja hoitajien työriitojen sovittelu. Sovittelulla pyritään välttämään jo kahdella viikolla lykätty kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoito-alan ammattilaisen lakko, joka on ilmoitettu alkavaksi huhtikuun 1. päivä. Perjantaina on ilmoitettu alkavaksi myös 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000 ihmistä kattava hoitajalakko, jota ei vielä tätä tekstiä kirjoitettaessa ole vielä siirretty.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat vaatineet yleisen linjan mukaisten korotusten päälle monivuotista 3,6 prosentin korotusohjelmaa hoitajien palkkojen nostamiseksi.

Mikäli lakko alkaa, on sillä suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia. Pahimmillaan se voi keskeyttää sairaaloiden kiireettömän hoidon kokonaan. Uutisten mukaan esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä lakko johtaisi laajaan, ennalta suunnitellun kiireettömän toiminnan supistamiseen.

Tulipa lakkoa tai ei, ovat hoitajat koko koronakriisin ajan eli kaksi vuotta kantaneet yhteiskuntaan selässään. Moni heistä on tehnyt alipalkattua työtä jatkuvassa ylikuormituksessa, siirtänyt lomiaan, venyttänyt päiväänsä, paikannut työkaverin sairaspoissaoloa, pukenut päivästä ja tunnista toiseen valtavat suojavarusteet ja ottanut esimerkiksi koronarokotteen vasten omaa tahtoaan voidakseen hoitaa potilaita.

Kiitos tuosta kaikesta on ollut lähinnä lämmintä kättä ja tsemppiviestejä.

Jos lakko käy toteen, on lakkoileville hoitajille luvassa 140 euron suuruiset lakkoavustukset per lakkopäivä. Avustus ylittää reilusti sen, mitä hoitaja ansaitsee töissä ollessaan.

Sitä voi jokainen itse miettiä, miten toimisi, jos lakkoilusta kotona saa enemmän rahaa, kuin vain nimellisesti arvostetusta työnteosta.

Kiitos tuosta kaikesta on ollut lähinnä lämmintä kättä ja tsemppiviestejä.