Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Inflaation kasvua selittää energian hinnan nousu

Suomen Pankin julkaisema Suomen talouden kehitystä ensimmäisten kuukausien aikana osoittaa inflaation kiihtymisen, mutta myös sen, että Suomen talous ehti elpyä viime vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun 24. päivänä on muuttanut olennaisesti kuvaa Suomen lähivuosien talouskehityksestä. Sodan syttyminen on tuonut talouteen suurta epävarmuutta ja tilanne elää jatkuvasti.

Talouden elpyminen oli hyvässä vauhdissa ennen helmikuun 24. päivää pitkälti koronarokotteiden kattavuuden, koronan lieventymisen sekä rajoitusten purkamisen ansiosta. Ukrainan tilanteen tuomia talousvaikutuksia on vaikea ennustaa pitkällä aikajänteellä. Siihen vaikuttavat sodan kesto sekä laajuus ja näitä ei vielä tiedetä. Lisäksi vaikutusta lisäävät Venäjään kohdistuvat talouspakotteet sekä vastapakotteet. Ainoana varmana tekijänä Suomen Pankki nostaa sen, että Venäjän talous ajautuu syvään kriisiin.

Helmikuun lopun jälkeen Suomessa on jo nähty osa talouteen vaikuttavista tekijöistä. Talousvaikutukset tulevat olemaan Suomelle moninaisia ja todennäköisesti merkittävästi suurempia kuin mitä Venäjän kaupan supistumisesta suoraan kauppapainon perusteella voisi päätellä. Artikkelissa todetaan energian ja raaka-aineiden hintojen nousseet huomattavasti ja tämä osaltaan kiihdyttää inflaatiota. Taloudenpitäjien luottamus heikkenee, kun epävarmuus kasvaa. Kulutus ja investoinnit kärsivät niin nousevista hinnoista kuin epävarmuuden kasvusta.

Alkuvuoden inflaation kiihtyminen ei selity vielä Venäjän ja Ukrainan tilanteesta. Inflaation kasvu Suomessa on ollut edelleen hitaampaa kuin euroalueella keskimäärin. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli helmikuun ennakkotietojen mukaan 4,3 prosenttia. Energian hinnat ovat nousseet raakaöljyn ja sähkön hintojen vauhdittamina. Energian hintojen nousu on viime kuukausina selittänyt noin puolet inflaatiosta kotimaassa. Sodan tuomat talousvaikutukset ovat Suomen Pankin mukaan tilastollisesti näkyvissä vasta maalis-huhtikuun tiedoissa.

Taloudenpitäjien luottamus heikkenee, kun epävarmuus kasvaa.