Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Karmea, mutta kiva jos itse viihdyt”

Asiasta ja vierestä

Kuulun Facebookissa moneen erilaiseen sisustus- ja kodinlaittoryhmään, koska olen utelias näkemään, miten kanssaihmiset asuvat ja sisustavat. Toisissa ryhmissä keskitytään värikkääseen sisustukseen, toisissa yleisesti persoonalliseen kodinlaittoon ja joissakin asuntoa koristellaan viherkasveilla. Yhtä kaikki, jokaisessa ryhmässä näkee paljon kuvia ihmisten omista kodeista, jotka ovat kaikki asukkaansa näköisiä ja juuri siksi myös kauniita. Usein ihmiset myös tuovat ihastuksensa esiin ystävällisinä kehuina.

Valitettavasti ei kuitenkaan aina.

Toisinaan joku laittaa kuvan omasta kodistaan, jota ei ehkä ole sisustettu Tikkurilan värikarttakirjan oppien mukaan ja huonekaluja ei ole valittu Deko-lehden harmonisuus takaraivossa. Kun kuvan lataaja kysyy hymynaaman kera: Mitäs tykkäätte meidän kotipesästä? Alle ilmestyy toisinaan oheisen kaltainen vastaus: Aivan karmea, mutta kiva jos omistaja tykkää (hymynaama) tai Itse en voisi tuollaisessa asua, mutta kiva jos itse tykkäät ja viihdyt (hymynaama) tai Tosi kiva, mutta vaihtaisin kyllä kaiken paikkaa (hymynaama).

Tässä kohtaa minulle nousee joka ikinen kerta huulille kysymys: MIKSI?

Voisiko joku nyt ystävällisesti kertoa minulle, miksi tällaista pitää kommentoida? Sama kun laittaisi toisen profiilikuvaan, että ihan hirvee pärstä, mutta onneks se ei oo mun (jota sitäkin tapahtuu valitettavasti).

Koti on jokaiselle henkilökohtainen paikka.

Tätä ei tapahdu pelkästään somemaailmassa, vaan osa ihmisistä kehtaa arvostella toisten koteja kyllä ihan livenäkin (kuten toisten ulkonäköäkin). Usein ne puetaan täysin pyytämättä viimeisen kommentin kaltaisiin ”vinkkeihin”, joilla vinkin saajan sisustuksesta tulisi toimivampi.

Onko kyse ylemmyyden vai alemmuuden tunteesta? Hävettääkö oma koti niin paljon, että kun huomaa jollain toisella olevan ”vielä rumempi”, niin tuomalla asian esiin, saa hetkeksi hyvän mielen? Onko toiveena päästä sanomaan: Minun vinkeilläni siitäkin kodista tuli niin viihtyisä tai niin paljon toimivampi, kuin mitä se ennen oli?

Toisille koti on paikka, jossa käydään vain nukkumassa. Toisille se on pyhättö, jota vaalitaan pieteetillä. Kaikkia ei kiinnosta sisustus, vaan tärkeintä voi olla, että koti toimii. Toiset haluaisivat panostaa kotinsa ulkonäköön enemmän, mutta siihen ei ole aikaa, rahaa tai resursseja. Toisille sisustus on harrastus, johon käytetään valtavasti aikaa ja rahaa. Toinen tykkää väreistä ja tavarapaljoudesta, toinen kaipaa minimalismia ja rauhallisia sävyjä.

Niin tai näin: Koti on jokaiselle henkilökohtainen paikka.

Kehua ei tarvitse, jos kehuttavaa ei omasta mielestä ole. Voisiko toisen valintoja kuitenkin kunnioittaa olemalla silloin vaikka hiljaa.

Se ei olisi haitaksi monessa muussakaan tilanteessa elämässä.