Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Koko elämä kaikelle kansalle

Radiojuontaja Anni Hautala kirjoitti viime viikolla Helsingin Sanomissa, kuinka hän piti lapsensa poissa somessa, ja josta nyt yläasteikäinen poika kiitti äitiään ratkaisusta, vaikka olikin vuosien varrella sometilejä itselleen kinunnut. Poika perusteli asiaa Hautalalle kertomalla, että joillakin hänen tutuillaan on ollut hankaluuksia saada niitä pienenä laitettuja videoita myöhemmin pois.

Hautalan oma päätös poikansa perustui lapsen suojeluun. Hän halusi varmistaa ettei pojalle tulisi myöhemmin haittaa mahdollisista hänestä kuvatuista hassutteluvideoista, jotka olisi ikuisesti nähtävillä netissä.

Jutussa Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski muistuttaa, että: ”Vanhempien tehtävä on pitää huolta lapsen yksityisyydensuojasta, eli tehdä päätöksiä hänen puolestaan. Mieluiten lapsi pois somekuvista, mutta jos suojaa hänen nimensä ja kasvonsa, se on jo riittävää.”

Moni jakaa lapsistaan kuvia someen niin luvan kanssa kuin ilmankin. Useimmilla lapsista on myös käytössä jonkinasteinen oma sometili. Jos kuvat noissa kanavissa ovat asiallisia, tuskin kenenkään tarvitsee niitä tämän avauksen vuoksi lähteä poistamaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että lapsi on yhtä altis ikävälle somekommentoinnille kuin aikuinenkin. Kun lapsi lataa itsestään videon vaikka TikTokiin, voi koko maailma nähdä sen ja jättää videoon kommenttinsa. Niin kutsuttu paskamyrsky on mahdollinen, jopa aivan pienen ihmisen kohdalla ja pahimmillaan siihen saattavat osallistua myös aikuiset. Jos ennen kiusaaminen tapahtui vaikka vain koulussa, nyt kiusaaja kulkee taskussa kotiinkin ja asialle voi olla hyvin vaikea saada loppua. Sosiaalisessa mediassa pyörii tiedetysti myös monenlaista muuta rikollista, joiden uhriksi kukaan ei toivo lapsen joutuvan.

Asiaa kannattaa miettiä, miltä itsestä tuntuisi jos omaa elämääsi olisi levitelty kaikelle kansalle sinulta kysymättä. Jos lapsuuden kiukuttelut ja teinivuosien toilailut löytyisivät pahimmillaan parilla Google-haulla. Itse en olisi kovin iloinen.

Lapsi on yhtä altis ikävälle somekommentoinnille kuin aikuinenkin.