Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta | Miten laadukas terveyskeskus toimii?

Avoin kirje Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutetuille:

SOTE-uudistuksen hyvinvointialueiden rakentaminen on käynnissä ja valittujen uusien valtuutettujen toimikausi alkamassa. Vaalikeskusteluissa keskeisinä huolina pidettiin terveyskeskusten toimimattomuutta ja hoitoon pääsyn hitautta. Onneksi tämä ei ole koko totuus ja poikkeuksiakin on. Oma kokemuksemme Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän Suonenjoen terveyskeskuksesta on esimerkki tästä. Paluumuuttajina olemme jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan - ensin vanhempiemme omaishoitajina ja sittemmin itsekin palveluja käyttävinä kuntalaisina - saaneet todistaa terveyskeskuksen toimivan moitteettomasti. Aluksi luulimme, että meille on vain sattunut hyvä tuuri, mutta kyse ei ollutkaan siitä.

Suonenjoella on omalääkäri-/hoitajajärjestelmä. Terveyshuolissa soitamme omahoitajalle tai jätämme viestin puhelinvastaajaan. Omahoitaja soittaa samana päivänä takaisin. Puhelinkeskustelussa päätetään jatkotoimista ja tarvittaessa hoitaja varaa ajan alueen omalääkärille. Toimivassa omalääkäri-/hoitaja-järjestelmässä alueen perheet ja asiakkaat tulevat tutuiksi ja hoitosuhteisiin rakentuu jatkuvuutta ja luottamusta. Potilaan ei tarvitse aloittaa ”tarinaansa” alusta, vaan hoitavalla henkilöllä on jo tieto potilaan hoitohistoriasta.

Terveyskeskuksen toimivuuden keskeinen tekijä liittynee yksikön toimintakulttuuriin. Potilaan tilanteeseen tartutaan ripeästi, hoidon tarve selvitetään eikä häntä siirretä jonoon odottamaan. Jos lääkärille ei pääse heti, sairaanhoitajat voivat arvioida tilannetta. Kun apu ja hoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti, potilas voi tuntea tulleensa kuulluksi. Näin vältytään mahdollisesti monilta jatkokäynneiltä. Hoitoon pääsyn kynnys on toisin sanoen tehty mahdollisimman matalaksi. Vanhojen vanhempiemme kohdalla saimme nähdä myös kotisairaanhoidon toimivan saumattomasti osana kokonaisuutta. Kotikäynneillä oli tärkeä merkitys myös omaishoitajalle. Korona-aikana rokotusten organisointi on ollut varsinainen taidonnäyte. ”Piikillä käynti” on enimmilläänkin vaatinut vain viitisen minuuttia.

Aluevaalikeskusteluissa esillä oli myös erikoissairaanhoidon palvelut. Monien pikkukuntien talousarviot ovatkin saattaneet mennä sekaisin erikoissairaanhoidon jättilaskuista. Suonenjoen terveyskeskus palvelee potilaitaan järjestämällä erikoislääkäreiden vastaanottoja: omassa terveyskeskuksessa voi päästä tarvittaessa silmälääkärin, reumalääkärin, neurologin, kirurgin/ortopedin, kardiologin, ihotautilääkärin ja radiologin vastaanotolle. Lääkärit tulevat Kuopiosta Suonenjoelle eikä potilaiden tarvitse matkustaa. Lisäksi Suonenjoella on omat geriatrin ja psykiatrin palvelut.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen terveyspalveluja rakennettaessa Suonenjoen terveyskeskus voi toimia hyvänä esimerkkinä toimivasta järjestelmästä. Yllä olemme kuvanneet lähinnä omia kokemuksiamme, mutta tarkempi tutustuminen voisi avata uusille päättäjille hyviä näkökulmia myös johtamiseen, henkilökunnan hyvinvointiin ja työkulttuuriin. Kannattaa siis tutustua tarkemmin. Tätä toimivaa mallia ei ole syytä muuttamisen ja uudistamisen ilosta romuttaa. Parantaa toki aina voi!

”Pohjois-Savon hyvinvointialueen terveyspalveluja rakennettaessa Suonenjoen terveyskeskus, voi toimia hyvänä esimerkkinä toimivasta järjestelmästä.

Suonenjoella helmikuun 4. päivänä 2022:

PsT, eläkeläinen

erityisopettaja, eläkeläinen