Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Kuinka kuntien käy?

Kunnat ja kaupungit elävät muutoksen aikaa ja osittain seisovat tuntemattoman edessä. Vaikka päättäjillä on vuosien tiedot ja taidot kunnallishallinnosta hyppysissä, niin kenelläkään ei ole kristallipalloa, mikä kertoisi, miltä kuntien palvelukenttä todellisuudessa näyttää vuonna 2023 tai 2024.

Historialliset aluevaalit ja historiallinen muutos sosiaali- ja terveyspalveluiden suhteen on käynnissä. Toisaalta välillä on hyvä tarkastella rakenteita sekä toimintamalleja, mutta toisaalta jo olemassa olevien, hyvien mallien mukaan ottaminen voisi olla järkevää.

Kuntien ja kaupunkien huolena on palvelurakenteen näivettyminen sekä jo kunnostettujen tilojen mahdollinen tyhjentyminen. Tukipalvelujen mahdollisten uudelleenjärjestelyjen vuoksi huoli työpaikkojen valumisesta omasta kunnasta on suuri. Kerrannaisvaikutukset näissä muutoksissa voivat olla suurempia, kuin on osattu ottaa huomioon.

Kuntien välinen yhteistyö on selkeästi nostamassa päätään ja nyt etsitään yhdessä ratkaisuja kuinka tiettyjä palveluja voisi tuottaa, niin että kunnat voivat yhtiöidensä kautta olla mukana tukipalvelujen tuottamisessa. Sisä-Savon kunnat ovat halunneet ottaa kopin ja olla tässäkin asiassa aktiivinen toimija. Hyviksi hiottuja malleja on esitelty hyvinvointialueen päättäville tahoille niin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen kuin tukipalvelujenkin osalta.

Sisä-Savossa kuntien päättäjien huolena on se, kuinka esimerkiksi tukipalvelujen asiakkaiden käy? Korvaako raha- ja kulukeskustelu laadun ja hyvinvoinnin?

Sisä-Savon kunnat ovat halunneet ottaa kopin ja olla tässäkin asiassa aktiivinen toimija.