Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Kuntalaisten ääni kuuluu hyvinvointialueella

Hyvinvointialueiden aluevaalien tulokset on saatu ja maahamme on valittu 21 uutta aluevaltuustoa. Tilanne on historiallinen, sillä hyvinvointialueiden rakentuminen tuo muutoksia kuntakenttään ja niiden toimintoihin. Pohjois-Savon hyvinvointialueella Keskusta otti vaalivoiton saaden 21 paikkaa aluevaltuuston 69 paikasta.

Sisä-Savolle vaalien tulos on ollut mieluisa, sillä alueen jokaisesta kunnasta nousi ehdokas läpi nyt muodostuvaan valtuustoon. Äänestäjät ovat kertoneet kantansa siitäkin huolimatta, että nukkuvien puolue oli suuren suuri. Ennakkoon povattiin sitä, että suuret kaupunkikeskittymät ottaisivat etulyöntiaseman näissä vaaleissa, mutta tulosten valossa toisin kävi. Maaseutujen pienet kunnat olivat vaalivoittajia, sillä vaalien tulos osoittaa, että juuri näissä pienissä kunnissa kansa keskitti äänet siten, että ehdokas saatiin läpi.

Jälkikäteen spekulaatiota voi kohdistaa siihen, miksi näiden vaalien äänestysprosentti jäi niin alhaiseksi?

Tuleva vuosi näyttää, millaiseksi hyvinvointialue muodostuu ja miten sen muodostuminen näkyy kansalaisille. Viimeistään vuonna 2023 alueen konseptin tulisi olla selvääkin kirkkaampi.

Sisä-Savo ja SavoGrown alueet saivat yhteensä seitsemän ehdokasta uuteen aluevaltuustoon pitämään huolta siitä, että alueiden ihmisten ääni kuuluu uutta mallia luotaessa. Sisä-Savosta valitut ovat jo hieman valottaneet mallia, mitä aikovat ajaa koko Pohjois-Savon malliksi. Tähän malliin moni on jo tutustunut Suonenjoella sekä Rautalammilla terveyspalvelujen suhteen.

Maaseutujen pienet kunnat olivat vaalivoittajia.