Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaalta | Pelastustoimi näkyviin

Aluevaltuustossa päätetään myös pelastustoimen tulevaisuudesta. Aluevaaleista puhuttaessa on unohtunut, että myös pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta tulevalle hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueilla pelastustoimi on tasavertainen toimija sosiaali- ja terveystoimen rinnalla.

Pelastustoimen tehtäviä ovat pelastustoiminnan lisäksi onnettomuuksien ehkäisy sekä poikkeusoloihin varautuminen ja väestönsuojelu. Tämän lisäksi Pohjois-Savossa pelastuslaitos hoitaa puolet alueen ensihoitotehtävistä eli ambulanssipalveluista.

Aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta. Valtuutetun tulee ymmärtää mm: Onko alueen uhkat ja riskit otettu huomioon toiminnan tavoitteissa? Onko toimintaan suunnitellut voimavarat riittävät ja onko ne sijoitettu riskien mukaisesti? Onko palvelujen laatu yhtenäinen koko maakunnassa?

Resurssien vähentyessä johtamista ja toimintaa on kyettävä muuttamaan. Palvelujen kohdentamisessa on siirryttävä paloasemaverkoston suunnittelusta palveluverkoston suunnitteluun. Pelastus- ja sammutustoiminta on saatava alkamaan palvelutasopäätöksessä luvatussa ajassa.

Kilpailun kiristyessä työvoimasta pelastuslaitoksen on oltava houkutteleva työnantaja ja sopimuskumppani. Seuraavien 10 vuoden aikana koko maassa tarvitaan 2500 uutta koulutettua pelastajaa. Pohjois-Savossa työhyvinvointi pitää olla sillä tasolla, että pelastuslaitos houkuttelee työpaikkansa valitsevia Pelastusopiston portista ulos käveleviä nuoria. Koska pelastustehtäviin tarvitaan myös sopimushenkilöstöä, heidän toimintaedellytyksistä ja koulutuksesta on huolehdittava.

Pelastustoimen toimintavalmius ja toimintakyky on varmistettava niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

tutkimusjohtaja FT

aluevaaliehdokas (sd.)