Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Odottavalla kannalla tulevan suhteen

Kunnat ovat lähdössä tulevaan vuoteen käsijarru päällä. Kulunut syksy on ollut lajissaan viimeinen, sillä vuosi 2022 on viimeinen suuren budjetoinnin vuosi. Sen jälkeen siirrymme hyvinvointialueiden myötä erilaiseen huomiseen.

Voisi ajatella, että kuntien taloussuunnittelu helpottuu, sillä talousarvioon jäävät vain kuntien itsensä tuottamat palvelut. Niissä korostuvat koulutus sekä vanhustenhuolto. Kaupungit ja kunnat haluavat olla viehättäviä uuden ja toistaiseksi nimittämättömän toimijan edessä. Kuntien investointiohjelmat ovat maltillisia vuodelle 2022, mutta jo vuosi 2023 tuo paineet miljoonien investointeihin rakennuspuolella. On vanhaa terveysasemaa ja sisäilmaongelmaisia tiloja, joiden saneeraukset odottavat hyvinvointialueen hyväksyvää elettä. Moni päättäjä joutuu miettimään kannattaako korjata, jos tuleva hyvinvointialue uusine päättäjätahoineen ei hanketta tuekaan tai ohjaa jatkossa sinne asiakkaita.

Kaikilla on vuosi aikaa valmistautua muutokseen. Kuinka pienten paikkakuntien palvelujen käy? Korvautuvatko arkisin toimivat terveyspalvelut muutaman päivän palvelulla? Voivatko kunnat enää vaikuttaa hyvinvointialueiden tuottamiin kuluihin?

Edustipa meitä kuka tahansa, on palvelujen taso taattava. Suurella todennäköisyydellä kansalainen ei muutosta huomaa, kuin toimiessaan rajapinnalla, jossa kaksi toimijaa; uusi ja vanha eivät ole saattaneet loppuun käytännön työtä ja kansalainen joutuu tahtomattaan pallottelun kohteeksi.

Toivottavasti emme edes huomaa muutosta, sillä silloinhan sen voisi olettaa olevan onnistunut.

Aluevaalit kolkuttavat kohta ovella ja paljon on kysymyksiä, mihin ei vastauksia tunnu olevan. Voi olla vaikea valita, ketä äänestäisi. Tai miksi äänestäisi.

Moni päättäjä joutuu miettimään kannattaako korjata...