Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Tarkennus Suonenjoen kouluverkkoasiaan - päätöksenteko perustuu kuntalakiin

Suonenjoen päätöksenteko perustuu kuntalakiin ja kaupungin omaan hallintosääntöön. Suonenjoen kouluverkon päättää kaupunginvaltuusto. Kouluverkkoratkaisu tulee olemaan monen valtuustokauden pitkäaikaisen valmistelun tulos. Noudatamme siinä kaupunkistrategiaa, taloussuunnitelmaa ja talousarviota.

Lautakunta on muun muassa järjestänyt vanhempien ja lasten kuulemiset korona-aikana käytettävillä keinoilla, kyselyssä oli kaikki koulut ja vaihtoehdot esillä.

Koulutuslautakunta noudattaa kaupunginvaltuuston (kv 21.12.20 § 55) hyväksymää tasapainottamisohjelmaa ja samaa päätöstä kaupunginjohtaja noudatti, kun esitti (hallintosäännön §2 mukainen esityksen valmistelija) kouluverkkoratkaisun kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallituksen esitys tulee maanantaina 20.12.21 §97 kaupunginvaltuustolle ratkaistavaksi.

Tosiasia on, että Suonenjoen lapsimäärä vähenee, tällä hetkellä kustannus per lapsi on reilusti yli Suomen keskitason, kiinteistöjen remontti/uudelleen rakennustarve on miljoonia euroja ja tuleva Sote vie 60 prosenttia kaupungin varoista. Laitamme joka vuosi yli 10 miljoonaa varhaiskasvatukseen ja koulupalveluihin.

Jos emme kykene tekemään tai lähinnä noudattaa valtuuston omaa aikaisempaa päätöstä, niin olisi reilua kertoa vaihtoehto. Nyt takerrumme menettelytapaan, emmekä itse asian sisältöön ja sen vaihtoehtoon. Julkisessa keskustelussa pitää kertoa vaihtoehdot koulujen seinien säilyttämiseen. Vaihtoehtona on iltapäiväkerhon lopettaminen, avustajien ja opettajien irtisanominen (suurin menoerä on palkat) ja niin edelleen. Lopputuloksena on toki koulut ennallaan, mutta sisällä on yhdysluokkia ja isoja luokkia -ilman avustajia ja kerhoja.

Jos vielä halutaan koulujen kiinteistöjä korjattavaksi/rakennettavaksi, niin sen vaihtoehtona on, että terveyskeskuksen kiinteistöä ei korjata. Tosiasioiden tunnustaminen helpottaa päätösten tekoa.

Kirjoittaja on Suonenjoen koulutuslautakunnan pj.

Laitamme joka vuosi yli 10 miljoonaa varhaiskasvatukseen ja koulupalveluihin.

Pia Pentikäinen