Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Onko aika kokeilla jotain uutta?

Moni lienee huokaissut helpotuksesta kuullessaan uutiset Suonenjoen hallituksen kokouksesta viime maanantaina. Lakkautusuhan alla olleille kolmelle koululle: Iisvesi, Lempyy ja Sammalselkä, luvattiin jatkoaikaa. Iisveden koulun tilannetta tarkasteltaisiin uudelleen viimeistään vuonna 2027.

Oma koulu on viimeaikoina noussut arvoon mittaamattomaan. Moni on syystäkin huolissaan isojen kouluyksikköjen tuomista ongelmista. Jatkuvat uutisoinnin lasten ja nuorten kasvavista mielenterveysongelmista eivät toimi kannustimena suurille kouluyksiköille.

Viime vuosikymmenten ainoa tavoite on tuntunut olevan jatkuva säästöjen etsiminen, palvelujen keskittäminen sekä kouluverkkojen supistaminen. Kyläkoulujen lakkautukset ovat olleet kuntien asiaistoilla ainakin kolmenkymmenen vuoden ajan. Voikin pohtia, että milloin elämästä tuli niin kallista, ettei meillä ole varaa elää sitä?

Kunnat kamppailevat tulo- ja menovirtojen kanssa yrittäen saada tulovirtaa riittämään. On väistämättä selvää, että kipeitäkin ratkaisuja on tehtävä. Moni kunta toivoo muuttovirtojen tuovan uusia veronmaksajia, mutta samalla osasta houkuttelevia palveluja on nipistettävä. Yhtälö tuntuu sietämättömältä.

Kulujen karkaaminen käsistä on tämän maailman ainoa suunta. Olisi historiallista jos otsikot kertoisivatkin sähkön hinnan alenemisesta, tuloveron löystymisestä tai rakennuskustannusten halventumisesta. Sitä emme tule ehkä näkemään koskaan. On sopeuduttava ja sopeutettava – kuten ajan trendi on ollut.

Olisiko kuitenkin aika muuttua? Uskaltaa rohkeasti etsiä uusia ja innovatiivisia ratkaisuja. Tästä meilläkin on Sisä-Savon alueella hyviä esimerkkejä. Kunnat ovat rohkeasti luottaneet tulevaan ja investoineet isosti kuntalaisten hyväksi.

Milloin elämästä tuli niin kallista, ettei meillä ole varaa elää sitä?