Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Ihana Akka valloitti sydämet

Luontolivet tulivat ja jäivät osaksi verkkoselailua jo vuosia sitten. Muistan, että ensimmäistä liveä seurattiin töissä vähän salaa. Kamera oli kalasääsken pesällä jossain Virossa.

Moni näyttöpäätetyöläinen avasi lähetyksen heti aamulla samalla, kun avasi työssä tarvittavat ohjelmat.

Kun pesällä haudottiin tai pidettiin poikasia lämpiminä, kameran katsojapuolella keskityttiin töihin. Kun toinen emoista tuli pesälle tuomaan ruokaa tai vuoronvaihtoon, munat tai poikaset pystyi laskemaan.

Vuoronvaihdossa linnut keskustelivat ja aika monelta työpisteeltä kuului saman aikaisesti sääksien rääkynää. Se ei ollut sellainen häiriöltä tuntuva keskeytys työntekoon toisin kuin nykyinen teamsin ja sähköpostien kilinä. Se oli tervetullut ja kiinnostava tauko työhön.

Myöhemmin kalasääskelle kameran vei myös WWF.

Yhtenä kesänä kalasääsken pesään tuli kurkisteltua päivittäin, ja iltaisin pystyi katsomaan koosteita näkemättä jääneistä tapahtumista. Lintuperhe tuli tutuksi ja tuttuus kasvatti kiintymystä.

Se oli tervetullut ja kiinnostava tauko työhön.

Kun poikaset kuoriutuivat ja kasvoivat, ne saivat persoonallisuuden. Viimeisenä kuorensa rikkonut sai sydämen läpättämään jopa ruokailutilanteessa, koska emot ruokkivat ensin vahvimmat. Tuona kesänä pieninkin kasvoi, eivätkä isommat hosuessaan tuupanneet sitä alas pesästä.

Jännityksentäyteisen kesän kruunasivat lentoharjoitukset. Isommat sisarukset tekivät jo koelentoja, kun pahnanpohjimmainen vielä tutisi pesän reunalla. Välillä se kävi keräämässä rohkeutta keskellä pesää ja palasi taas reunalle tuulettamaan untuvia siipisulkien välistä.

Myös aikuiset lapset seurasivat pesän tapahtumia tuona kesänä, ja yhdessä riemuittiin, kun viimeinenkin poikanen saatiin siivilleen.

Eläinten elämä kameran välityksellä kiinnostaa kansaa. Eläinliveä on tarjottu kalasääsken lisäksi muun muassa norpasta, rupiliskosta, kyystä, majavasta, lohesta, raakusta, pörriäisistä, peuroista ja ahmasta.

Luonto tulee kotisohvalle ja suora lähetys on aina kiehtova.

Uusin hitti on Ylen Pentulive, missä voi seurata labradorinnoutaja Akan ja sen pentujen elämää. Synnytys alkoi 24. marraskuuta ja syntymän ihmettä sai seurata suorana.

Yhdeksännen pentunsa Akka kyllä synnytti kameroiden ulottumattomissa ulkona lenkillä. Liekö kaivannut hieman yksityisyyttä siinä vaiheessa?

Pentulive poikkeaa luontolivestä siinä, että ihminen on läsnä, ja mahdollisiin yllätyskäänteisiin voidaan vaikuttaa. Uutta on sekin, että Pentulivessä on chattiaika, jolloin katsojat voivat kysellä ja vaihtaa ajatuksia tapahtumista.

Akan ja pentusten elämää voi seurata kahdeksan viikkoa syntymästä luovutusikään.