Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Olen melkein maailmanmestari

Kilpailuhenkisyys liitetään yleensä urheiluun, mutta jos taipumus on olemassa, se pyrkii pintaan ja potkii eteenpäin monessa asiassa.

Jos itselle ominaisuutta ei ole ropsahtanut, toisten voitonnälkäistä pyrkimystä vaikka maailmanmestaruutta kohti on aina kiinnostava seurata. Suomi onkin hassujen kesäkilpailujen luvattu maa.

Yksi tunnetuimmista hullutuksia lienee Sonkajärvellä jo 80-luvulla järjestetty Eukonkannon MM-kisat. Normaalioloissa tapahtuma kerää maailmanlaajuista huomiota ja osallistujia tulee ympäri maailmaa.

Vaikka tehtävä näyttää lähinnä alkukantaiselta retuuttamisesta, MM-tason kisassa on jämptit säännöt eukon iälle ja vähimmäispainolle. Se, onko eukko oma vai lainattu, on vapaasti valittavissa.

Kansainvälistä huomiota on saanut myös Oulussa jo vuodesta 1996 lähtien järjestetyt ilmakitarasoiton MM-kisat. Viime vuosina monessa maassa on pitänyt järjestää omat alkukarsinnat finaaliin pääsemiseksi.

Saappaanheiton maailmanmestaruudet ratkottiin ennen Suomessa, mutta lajin kansainvälistymisen myötä MM-kilpailuja on käyty muuallakin maailmassa. Kilpailussa viskataan kumisaapasta mahdollisemman kauas.

Kilpailu lopetettiin moraalisin perustein.

Heittotaitoisille MM-kisoja on ollut tarjolla myös heinäseipäänheitossa, kännykänheitossa ja vessapaperinheitossa.

Joukkuekilpailuista yleisöä riemastuttavia lajeja ovat järvisählyn, suopotkupallon, umpihankifutiksen ja Reiskan MM-kisat. Tohvelifutiksen maailmanmestaruudet ratkotaan Vesannon nurmikentillä ja pelikenkinä sallitaan ainoastaan aidot Reino-tohvelit ja Aino-tossut.

Sääskentapon MM-kisat ehdittiin järjestää muutaman kerran, mutta kilpailu lopetettiin moraalisin perustein. Maailmanennätykseksi jäi 21 tapettua hyttystä viidessä minuutissa.

Moraalista selkärankaa kysyttiin myös Afrikan tähden MM-kisojen aluekarsinnassa vuonna 2007. Turnaukseen sai osallistua kuka tahansa yli 4-vuotias. Satuin lasten kanssa lelukauppaan kilpailun aikaan ja totta kai koko sakki istahti lautapelin äärelle. Lapset tippuivat karsintojen edetessä, mutta minä ajauduin taistelemaan aluekilpailun voitosta ja paikasta MM-kisoihin.

Tähti oli löytynyt, samoin hevosenkenkä. Pelasimme kiivaasti kohti Tangeria tai Kairoa. Vastapelurilla oli suora lento ja rahatkin siihen, mutta intopinkeänä hän hamusi nopan käteen ja valmistautui heittämään askelia.

Kilpaveikko oli noin 10-vuotias poika. Minä aikuinen. Moraali tuli peliin ja pakotti kuiskaamaan vastapelurille vinkin lentomatkan mahdollisuudesta.

Nappula voitti paikan MM-pelipöydästä. Minä tulin toiseksi ja sain mukin. Molemmat olivat onnellisia.